התמכרות לסוכר

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על התמכרות לסוכר ופחמימות, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להתחיל להיגמל מסוכרים ופחמימות.

התמכרות לסוכר איור

כל מה שחשוב לדעת על התמכרות וגמילה מסוכר ופחמימות

העידן המודרני הביא איתו שפע בכל תחומי החיים, ואחד הבולטים שבהם הוא שפע של מזון וקלות רבה בדרך להשיג אותו. בתרבות המערבית אין עוד צורך בליקוט והכנה ארוכה לכל ארוחה, אין צורך לצאת לצוד כדי שיהיה מזון להאכיל את המשפחה. המזון הפך להיות זמין ומשמש לא רק להזנת הגוף אלא גם כסוג של בילוי, כפרס, ולצד זה יש לו גם צדדים פחות רצויים.

בשנים האחרונות עלתה המודעות לסכנות שמביא איתו הסוכר, החומר הנפוץ כל כך במזונות רבים שאנו צורכים. לא מדובר רק על חולי סוכרת שצריכים להישמר מפני אכילת מזונות מתוקים, אלא על התמכרות לסוכר ופחמימות הגורמת להשמנה ולבעיות בריאותיות שונות.

הצריכה היומית של סוכר בעולם הולכת ועולה, והיום קיימת מודעות לכך שהסוכר והפחמימות לא רק מזיקים אלא גם ממכרים. אומנם אנו רגילים לחשוב שמזון שנמכר לנו אינו יכול להזיק לנו, אך מתברר שגם יצרניות המזון מודעות לצורך האנושי במתוק ולעובדה שככל שצורכים יותר ממנו גם רוצים יותר ומנצלות זאת. אומנם מדובר בחומר טבעי המופק מצמח קנה סוכר, אך אלו הן קלוריות ריקות ללא רכיבים תזונתיים או ערך לגוף האדם.

מה גורם לאנשים לפתח התמכרות לסוכר ופחמימות?

הסוכר נמצא כמעט בכל מה שאנו אוכלים וצורכים בחיי היום־יום, החל ממשקאות ממותקים, רטבים, ממתקים, גלידות, מאפים, לחם, ממרחים, חטיפים, מזון מעובד ועוד, ולכן קשה להימנע מאכילתו.

רק המתקה של משקאות לאורך היום מוסיפה כמה כפיות סוכר המצטברות לכמות סוכר רבה לאורך זמן. התמכרות לפחמימות היא למעשה התמכרות לסוכר, כיוון שגם בתוך הלחם והמאפים העשויים מבצק יש פחמימות שהן למעשה סוכרים.

תסמינים המעידים על התמכרות לסוכר ופחמימות

התמכרות היא מילה שמקושרת בדרך כלל עם חומרים כמו אלכוהול, סמים, הימורים ועוד, אבל גם חומרים תמימים למראה יכולים לגרום לחוסר שליטה ואף להצריך תהליך גמילה מסוכר ופחמימות.

איך תזהו שאתם מכורים?

• כשיש חוסר שליטה וחשק לאכילת פחמימות אף על פי שאתם שבעים.

• כשאתם מתקשים להפסיק לאכול פחמימות וצורכים יותר משתכננתם.

• אף על פי שאתם יודעים שאינכם צריכים לאכול סוכרים ופחמימות, אתם אוכלים וחשים אשמה על חוסר השליטה אך בכל זאת אוכלים.

• אכילה והסתרה מהסביבה את הכמות הגדולה שצרכתם.

התמכרות לסוכר תמונה

איך להיגמל מסוכר ופחמימות ולצאת ממעגל ההתמכרות?

רוב האנשים חוו בשלב כלשהו בחייהם ניסיונות לרזות או לאכול בריא יותר. בין החומרים שמנסים להפחית בתהליך שכזה הם סוכרים, פחמימות ולפעמים גם גלוטן. גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים ולכן הוא מצוי בקמח ומאפשר יצירת בצק ותפיחתו. בשנים האחרונות יש טרנד של גמילה מגלוטן וגם גמילה מפחמימות או הימנעות ממוצרי מזון הכוללים גלוטן.

אומנם חולי צליאק צריכים להימנע מגלוטן, אבל יש לא מעט סוגי דיאטות לגמילה מסוכר, פחמימות וגלוטן במטרה לרזות ולהפחית את הדחף לאכילת מזונות מתוקים. התמכרות לגלוטן היא בעצם התמכרות לפחמימות כיוון שהגלוטן נמצא בקמח שממנו מכינים לחמים, מאפים, פסטות ועוגות.

רבים שניסו דיאטות שונות לאורך שנים ותהו איך להיגמל מפחמימות וסוכרים, איך אפשר להיגמל מגלוטן והאם לגמילה מסוכרים יש תופעות לוואי, התשובות לכל אלו הן שניתן להיגמל וגם להתגבר על תופעות הלוואי.

אומנם הסוכרים, הפחמימות והגלוטן נמצאים בכל מקום סביבנו, אך היום ישנם מוצרים רבים נטולי גלוטן שאינם שונים ממוצרי מאכל עם גלוטן, והפחתה בסוכרים ובפחמימות נעשית בהדרגה. הקושי הגדול כשמדובר בגמילה מפחמימות וסוכרים הוא נפשי, שכן הפיתויים רבים מכל עבר והרצון למתוקים אינו פשוט לשליטה.

כבר מילדות אנשים התרגלו שממתק הוא סוג של תגמול על משהו טוב, קינוח מתוק אחרי סיום הארוחה, עוגות במסיבות, שוקולד כפינוק, ולכן הצורך להימנע מסוכרים נראה כמו עונש. אבל אם נבין את המנגנון שעומד מאחורי האהבה לסוכרים ופחמימות, נראה שהמזון המתוק מפעיל אזור במוח האחראי על תחושת ההנאה.

כך, ככל שנפעיל את אותו מנגנון יותר, הוא יגרום לנו יותר הנאה וזו תחושת ההזדקקות וגם ההתמכרות. לאחר אכילת מזון מתוק רמת הסוכר בדם עולה ואנחנו מרגישים שמחים וכדי לאזן אותה הגוף מפריש אינסולין. האינסולין מוריד בחדות את רמת הסוכר, והגוף משתוקק להעלות שוב את רמת הסוכר כדי להרגיש שוב הנאה.

תהליך הטיפול והגמילה מסוכרים ופחמימות יכול להיות מאתגר

כמו בכל תהליך גמילה, גם כאן ההתחלה יכולה להיות קשה. יכולים להיות תסמיני גמילה שיבואו לידי ביטוי בכאבי ראש, עצבנות, עצב, אבל עם הזמן ובהדרגה הם ייחלשו. בתהליך גמילה מסוכרים ופחמימות חשוב לבנות עם דיאטנית תפריט מאוזן שיספק את כל אבות המזון, את כל צורכי התזונה עם תחליפים לזמנים קשים שבהם עלולות להיות נפילות.

אפשר ורצוי לעשות שינויים בתהליך מדורג שבו מפחיתים את הסוכרים והפחמימות ועם הזמן מגיעים למצב הרצוי, כשהגוף מאוזן ואין קושי להתמודד.

טיפולי גמילה מקצועיים וממוקדים יכולים לסייע בפן הרגשי לצד הייעוץ התזונתי במטרה להבין את הקושי הגורם לפנייה למזונות מתוקים לצורך הנאה או פיצוי וכיצד להתגבר עליהם.