דימוי גוף

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על דימוי גוף והפרעות אכילה, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להתחיל לטפל בבעיות של דימוי גוף.

דימוי גוף איור

אידיאל היופי מוביל לבעיות בדימוי גוף אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים

בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה עצומה בהתייחסות לחיצוניות כחלק משמעותי מתפיסת האדם. ייתכן שיש לכך קשר לתרבות הצילום, לרשתות החברתיות, להעלאת תמונות ולפרסום אנשים באופן שמציב במרכז את מראם החיצוני. אומנם גם לאורך ההיסטוריה היו התייחסויות למראה החיצוני, בעיקר ביחס לנשים, אך נראה שהעידן המודרני הביא את היחס למראה החיצוני לשיאים חדשים, והתוצאות הפחות חיוביות שלו נראות בכל גיל.

כבר במאה הקודמת, עם התפתחות המגזינים, צילומי הדוגמנות, הקולנוע, הטלוויזיה, תחרויות מלכות היופי למיניהן, החיצוניות החלה להיות מושא להערצה ולחיקוי. צילומי דוגמנות לוטשו, כך שיטשטשו "פגמים" ויציגו מראה מושלם שנתפס כמציאותי בעיני רבים.

הרצון להידמות לאידיאל המראה המושלם לא נוגע רק לנשים, וגם ילדים, ילדות, בני נוער וגברים ראו בדמויות המושלמות שהוצגו מקור לחיקוי. הרזון הפך למילה נרדפת ליופי, להצלחה, לשליטה והדרך להצליח לפי האידיאל המוצג היא להיראות כך. הפער בין המראה המוצג כדוגמה להצלחה ויופי נתקל באופן שבו נערות, מתבגרים, נשים וגברים תופסים את המראה שלהם, ומתקבעת בעיה בדימוי הגוף.

מהו דימוי גוף?

דימוי גוף הוא תפיסה סובייקטיבית של אדם את גופו, את מראהו ואת מידת המשיכה שלו. אדם רואה את עצמו, את חיצוניותו, חלקים מסוימים בגופו באופן חיובי או שלילי, והדבר משפיע על ההתייחסות שלו לעצמו, על הביטחון העצמי ועל ההערכה העצמית שלו. היחס של אדם לעצמו משפיע באופן מכריע על התפקוד שלו.

דימוי עצמי חיובי או שלילי אינו נוגע למראה גוף בהכרח, אלא מתקשר לתחושות פנימיות עמוקות שהאידיאל המוצג, ומבחינת האדם לא מושג, רק מעצים. דימוי גוף הוא שילוב של מה שאנו חושבים על עצמנו ומה שאנו חושבים שאחרים חושבים עלינו ביחס למראה שלנו ולהופעה שלנו. תמונה זו שאנו יוצרים במוחנו יכולה להשתנות ולהיות מושפעת מהתנסויות ומהתייחסות של אחרים אלינו.

ההגדרה של דימוי גוף שלילי

האופן שבו אדם תופס את גופו ואת הופעתו הוא מורכב. אומנם יש לא מעט אנשים אשר לא מרוצים ממשהו במראה החיצוני שלהם, כאלה שהיו רוצים לשנות או לשפר, וזה טבעי. אך זה לא בהכרח מצביע על כך שיש להם דימוי גוף שלילי.

ההגדרה הזו נוגעת לרבדים עמוקים יותר בנפש האדם. יכולים להיות אנשים בעלי מראה שונה וחריג אך עם דימוי גוף חיובי ולהפך. דימוי גוף מתייחס לאהבת העצמי ולקבלה, הרבה מעבר למראה האף, משקל הגוף וכו'.

מה גורם לאנשים לפתח דימוי גוף נמוך?

היחס של האדם לגופו מתחיל כבר עם לידתו, כשכל הטיפול בו כולל מגע, צרכים גופניים וביטויי אהבה עם הקרובים לו ביותר – הוריו. עם הזמן הילד גדל עם קשר וחיבה לעצמו ולגופו ובהמשך הוא נחשף לאינטראקציה עם בני גילו ואחרים משמעותיים.

לאורך השנים יכולים להתפתח שינויים ביחס לגוף, אם זה מסיבות חיצוניות של התייחסות של אחרים, מקרים שהשאירו חותם או תחושות רגשיות של הערכה או דימוי עצמי נמוך. גיל ההתבגרות הוא שלב רגיש הכולל שינויים גופניים והורמונליים, והשילוב עם האידיאל של רזון, מראה חיצוני מבוקש והגדרה עצמית חדשה כבוגרים עשוי לגרום פגיעה בדימוי העצמי ובדימוי הגוף.

דימוי גוף תמונה

הקשר בין דימוי גוף והפרעות אכילה

הפרעות אכילה הן אחת הבעיות הנפוצות בקרב מתבגרים ומבוגרים, בעיקר נשים ונערות. הפרעות אכילה מתחילות פעמים רבות מרצון לרזות ועל ידי כך להצליח לפתח דימוי גוף חיובי, אך התוצאה לרוב היא חוסר שליטה, חרדות, מצוקה רגשית, דיכאון, שנאה עצמית ועוד. הפרעות אכילה הן קודם כול מצב רגשי, חלקן מתפתחות כבר בילדות ובבגרות, והן עלולות לגרום פגיעה משמעותית בבריאות הגופנית והנפשית.

טיפול בהפרעות אכילה הנובעות מבעיות בדימוי גוף

ישנם כמה גורמים להפרעות אכילה, בהם דימוי גוף שלילי, בעיות אכילה הנובעות ממאפיינים גנטיים והפרעות נפשיות קיימות שמתבטאות גם בהפרעות אכילה. הדרך לטפל בהפרעות אכילה צריכה לכלול טיפול רגשי יחד עם ליווי תזונתי ולעיתים גם תרופות. אם מדובר במצב חמור של הפרעות אכילה מסכנות כמו אנורקסיה נרבוזה, ייתכן שיהיה צורך גם באשפוז.

איך הופכים דימוי גוף שלילי לחיובי?

לפי מחקרים שנעשו בנושא, דימוי גוף שלילי המתייחס למראה החיצוני באופן קיצוני, קשור לבעיות רגשיות ופסיכולוגיות, ולכן כדי לטפל בשינוי דימוי הגוף חשוב לטפל בבעיות הרגשיות הגורמות לכך. המטרה בטיפול היא לייצר גישה חיובית כלפי הגוף ויכולת התפקוד שלו ולהבין מה מוביל לתחושות הללו של חרדה או שנאה עצמית. תחושות אלה של דימוי גוף שלילי עלולות לפגוע בקשרים החברתיים, ביכולת לפתח זוגיות וללא טיפול הדבר יכול ללוות את האדם לאורך שנים ולפגוע באיכות חייו.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) ממוקד יכול לסייע בשינוי תפיסה, בשינוי התגובות לחרדות העולות באופן של קבלה ואהבה עצמית. טיפול CBT משתמש בטכניקה של שינוי חשיבה והתייחסות למחשבות מעוותות ביחס למראה הגוף, תפיסת הגוף והעצמי.

דרך נוספת לפיתוח דימוי גוף חיובי היא עיסוק בפעילות גופנית. באופן זה ניתן להשיג קשר קרוב יותר לגוף ושינוי ושיפור ביכולות הגופניות.

אנשי המקצוע הטובים ביותר באבחון ובטיפול בבעיות של דימוי גוף בישראל