אכילה מהירה

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על אכילה מהירה, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להפסיק לאכול מהר.

אכילה מהירה איור

האם אכילה מהירה מזיקה לבריאות?

אתם יושבים עם חברים במסעדה ומוצאים את עצמכם מסיימים ראשונים את הארוחה ומחכים שכל השאר יסיימו את המנה שלהם. אתם מגלים שזה קורה בכל פעם שאתם אוכלים עם אחרים ומבינים שזה אינו מקרה חד־פעמי ושקצב האכילה שלכם מהיר הרבה יותר משל האחרים.

האוכל בעידן שלנו הוא כבר מזמן לא עניין הישרדותי, אנו אוכלים כסוג של בילוי, כאקט חברתי, כרצון למלא את הזמן ולמלא צרכים שאין להם קשר לרעב. אכילה היא עניין אישי וגם קצב האכילה שונה אצל כל אדם. יש את האנשים שאוכלים לאט ומתענגים על כל ביס, ויש את אלה שמסיימים את הארוחה לפני כולם ונאלצים לחכות לאחרים עד שיסיימו. אכילה מהירה היא דפוס, הרגל שמשתרש עם הזמן ויש לו סיבות שונות וגם תוצאות.

תופעת האכילה המהירה בעידן השפע

ישנם הרבה מאוד הרגלים הקשורים לאוכל ולאכילה, למשל כמות האוכל, העדפות קולינריות וגם קצב האכילה. אנחנו חיים בעידן של ריבוי משימות, יש עומס, לחצים של קריירה, הצורך לבלות זמן עם המשפחה, ומוצאים את עצמנו קופצים בין המטלות ומנסים להספיק הכול.

בקצב זה של החיים לפעמים האכילה המהירה נעשית תוך כדי פעילויות אחרות, או שמנסים לסיים את הארוחה מהר כדי להתפנות לשאר המשימות. לא פעם אנשים מוצאים את עצמם אוכלים משהו תוך כדי נהיגה או עבודה ולא שמים לב מה אכלו ולא זוכרים מה היה טעמו של האוכל. להתענג על ארוחה באיטיות זו הנאה שמתרחקת והולכת במרוץ החיים.

האכילה בעידן השפע כבר אינה מהווה רק צורך להשביע רעב אלא הופכת לא פעם לפיצוי ונחמה ולרצון לטעום מהכול, מה שאנו מכנים "אוכלים עם העיניים". אנחנו רוצים לנסות את הכול ולא לפספס, וכך מוצאים את עצמנו אוכלים ללא צורך גופני ממשי.

ישנן סיבות שונות המובילות לדפוסים אלה, בהן גורמים משפחתיים, סביבתיים, אישיותיים ועוד. ישנם הרגלים שאדם פיתח עוד בילדותו ואינו מצליח לשנות אותם בבגרותו, וישנם דפוסים שהתפתחו עם השנים.

מדוע אכילה מהירה אינה בריאה?

קצב האכילה אינו רק עניין אישי וחברתי, לא רק בעיית זמנים וקצב כשיושבים עם בני משפחה או חברים לאכול יחד. מתברר שאכילה מהירה עלולה להוביל לעלייה במשקל לאורך זמן ולהשמנת יתר. הנתון הזה נכון לגבי ילדים ומבוגרים כאחד, וכשמדובר בילדים זה עלול להוביל להתפתחותם וגדילתם כאנשים שמנים.

אנו משקיעים הרבה מאמץ בהכנת מזון, בגיוון, יש לא מעט תוכניות בישול וקולינריה ברחבי העולם, אך כשמגיעים לאכילה ממש, אנו לפעמים שוכחים ליהנות מהרגע, לקחת פסק זמן ולאכול בנחת. לאכילה יש תפקיד בהפעלת החושים, לא רק הטעם אלא גם הריח והמראה, ואת השלבים האלה נוטים לפספס כשאוכלים מהר.

מלבד האכילה המהירה שעלולה להוביל להשמנה, יש לצורת אכילה זו גם השפעה על עיכול המזון, על יצירת גזים, נפיחות ותחושה לא נעימה.

אכילה מהירה תמונה

כשאוכלים מהר מנטרלים את מנגנון השובע הטבעי

כיוון שהאכילה מתבצעת מהר, מנגנון השובע הטבעי שיש אצל כל אדם לא מספיק לאותת לגוף שאין צורך להמשיך לאכול. תחושת שובע היא תהליך שבו הקיבה שולחת אות למוח, והוא אינו מיידי. כלומר מרגע שהמזון מגיע לקיבה עוברות כעשרים דקות עד שהמוח מקבל את המידע והאדם מרגיש שובע. כשאוכלים מהר, האדם מכניס כמות מזון גדולה מהדרוש לו, דבר המוביל לעלייה במשקל.

מה הקשר בין תהליך העיכול, אכילה מהירה וגזים?

תהליך העיכול הטבעי נפגע לאורך זמן כשאוכלים מהר, כיוון שלועסים פחות, מכניסים חתיכות גדולות מדי לגוף, ומערכת העיכול נדרשת לעמוד בעומס רב יותר. עומס כזה עלול ליצור סיכון למחלות שונות כמו סוכרת, שבץ ובעיות בכלי הדם.

תוצאה נוספת ולא נעימה של אכילה מהירה היא נפיחות וגזים. הסיבה היא אוויר הנכנס לגוף בעת האכילה, שנאגר בבטן וגורם לתופעות הלא נעימות ולכאבי בטן.

איך אפשר לטפל באכילה מהירה?

אחד הפתרונות שכדאי לאמץ כדי לנסות ולשנות את דפוסי האכילה המהירה הוא להקפיד לאכול לאט. בתחילה זה יהיה קשה ויצריך מאמץ ומודעות, אבל עם הזמן ניתן יהיה לאמץ את המנהג.

חשוב לאכול בלי הסחות דעת, כך שתרגישו כל ביס שאתם מכניסים לפה, והאכילה לא תהיה כבדרך אגב. כך גם תוכלו למתוח את זמן האכילה כדי לאפשר למנגנון השובע להשלים את התהליך.

אכילה מודעת מאפשרת לשלוט בכמות האוכל, לתת תשומת לב לפרטים וגם להפעיל את תחושות הרעב והשובע. מתעסקים באוכל ורק בו, בלי לעשות את הפעולה תוך צפייה בטלוויזיה, נהיגה, עבודה מול מחשב ועוד. גם אנשים שגדלו כילדים עם הצורך לסיים את כל האוכל מהצלחת יוכלו עם התרגול להתרגל לאכול רק כמה שהגוף צריך, להקשיב לגוף.

באופן כללי, אכילה קשובה היא שיטת מיינדפולנס המתרגלת אכילה מודעת שמתרכזת בקשב לגוף ולעכשיו, זיהוי הצרכים בהיבט התזונתי ונתינת תשומת לב לפרטים. באופן זה נותנים לגוף זמן לזהות את הצרכים שלו ואת נקודת השובע. עם הזמן והתרגול יש שינוי בדפוסי האכילה וההרגלים, ההרגשה משתפרת ויש פחות סיכון להשמנה בעקבות אכילה מהירה.