בולימיה נרבוזה

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על בולימיה נרבוזה, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר לטפל בבולימיה קשה.

בולימיה נרבוזה איור

מה זה בולימיה?

אנשים המתמודדים עם בולימיה נרבוזה צורכים מזון רב בפרק זמן קצר, ולאחר מכן מנסים להיפטר ממנו, לרוקן את הקיבה ולטהר את עצמם באמצעים שונים, כמו הקאה, חוקן, שימוש בחומרים משלשלים או לחילופין באמצעות צום או פעילות גופנית מאומצת. לאחר האכילה המרובה, הם חשים גועל ורגשות אשמה, שלא עוברים עד שהם "מטהרים" את עצמם.

ההפרעה נוטה להתחיל בתקופת הילדות המאוחרת או בהתחלת הבגרות, ופוגעת הרבה יותר בנשים – אך גם בגברים. אנשים הסובלים מבולימיה לרוב לא סובלים מעודף משקל, אך כן חוששים לעלות במשקל, ולרוב מעוניינים לרדת במשקל. באופן כללי הם סובלים מדימוי גוף שלילי ולא מרוצים מהמראה שלהם. בולימיה פוגעת בבריאות הגופנית והנפשית, בהיגיינה וברווחה האישית.

טיפול בבולימיה נרבוזה מתבסס בעיקר על טיפול רגשי ועל ייעוץ וטיפול תזונתי ובניית תפריט מאוזן, מזין, משביע ובריא. בחלק מהמקרים משתמשים גם בטיפול תרופתי. הטיפול הרגשי יעזור למטופל להתמודד עם רגשות שליליים, להימנע מהתקפי אכילה ומההיטהרויות הנלוות אליהם, לזהות טריגרים שמובילים אותו לצרוך אוכל ללא שליטה, לשפר את דימוי הגוף והדימוי העצמי ולרכוש דפוסי אכילה בריאים.

כיצד ניתן לזהות תסמינים של בולימיה אצלכם או אצל אדם שאתם מכירים?

לבולימיה תסמינים התנהגותיים, רגשיים, גופניים ובריאותיים. אלו הם התסמינים המרכזיים של ההפרעה:

• צריכה חסרת-שליטה של מזון רב בפרק זמן קצר מאוד
• ביצוע פעולות "היטהרות" לאחר התקף האכילה, כמו פעילות גופנית מאומצת, הקאה, צום ממושך, שימוש בחוקן או שימוש בחומרים משלשלים
• אגירת מזון
• אכילה בסתר
• חשש מעלייה במשקל
• שימוש בתוספי תזונה בשביל להרזות
• שתייה רבה בזמן האכילה
• עיסוק מתמיד במראה החיצוני ובמשקל הגוף
• נטייה לביקורת עצמית ושיפוטיות עצמית
• שינויים תכופים במשקל הגוף
• פגיעה בשיניים ובבריאות השיניים
• קצב פעימות לב בלתי-סדיר
• נפיחות בבטן
• חולשה ועייפות
• כאבי גרון
• עור יבש וציפורניים יבשות ופגומות

במידה ואתם מזהים את התסמינים הללו אצלכם או אצל אדם שאתם מכירים, חשוב מאוד לפנות לקבלת אבחון וטיפול בשביל למנוע החמרה במצב ופגיעה נוספת בבריאות. בנוסף, סיכויי ההצלחה של הטיפול בבולימיה עולים ככל שהוא מתחיל מוקדם יותר.

5 סיבות מרכזיות להתפתחות של בולימיה נרבוזה

בולימיה נרבוזה מופיעה בקרב גברים ונשים כאחד, אך נשים, ובפרט נשים צעירות, נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בבולימיה. הגורמים הבאים עשויים להסביר התפתחות של ההפרעה:

1. מצוקות רגשיות, התמכרויות, טראומות נפשיות והפרעות נפשיות קיימות, כמו הפרעות חרדה והפרעות דיכאון, עומדות פעמים רבות בבסיסן של הפרעות אכילה שונות ומובילות להתפתחותן

2. עיסוק מתמיד בדיאטות מסוגים שונים ויישומן בפועל גם מגדיל את הסיכון. אנשים שעוסקים בדיאטות פעמים רבות מגבילים את כמות הקלוריות שהם צורכים, מה שיכול לעורר את הדחף לצרוך מזון רב – ואז את הדחף הכפייתי להיטהר

3. לבולימיה יש כנראה מרכיב גנטי. אנשים בעלי קרובי משפחה מדרגת קרבה ראשונה, שמתמודדים עם הפרעת אכילה, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בבולימיה נרבוזה

4. עודף משקל בילדות או בגיל הנעורים מגדיל את הסיכוי לפתח בולימיה

5. דימוי עצמי שלילי ודימוי גוף שלילי

בולימיה נרבוזה תמונה

11 סיבוכים ונזקים אפשריים כתוצאה מהתמודדות עם בולימיה קשה

כאמור, בולימיה היא הפרעה נפשית קשה, שפוגעת במידה רבה מאוד באורח החיים, ברווחה הרגשית ובבריאות הפיסית. להלן כמה מההשלכות, הנזקים והסיבוכים האפשריים של ההפרעה:

1. בעיות בבריאות הלב, לרבות הפרעות קצב, אי-ספיקת לב ודום לב
2. בעיות בעיכול
3. בעיות בדימוי הגוף ובדימוי העצמי
4. פגיעה בתפקוד החברתי ובמערכות היחסים
5. התייבשות הגוף
6. עששת ומחלות חניכיים
7. קריעת דופן הקיבה מפאת צריכה של כמות אדירה של מזון תוך זמן קצר
8. מחזור לא סדיר בקרב נשים ואף הפסקה במחזור
9. הופעת הפרעות נפשיות נוספות, כמו הפרעות חרדה, הפרעות דיכאון והפרעות אישיות
10. התמכרות לחומרים ולפעילויות
11. מחשבות ונטיות אובדניות

אילו טיפולים מומלצים לצורך החלמה מבולימיה נרבוזה בישראל?

החלמה מבולימיה מתבצעת באמצעות הטיפולים הבאים, כאשר החשוב שבהם הוא הטיפול הרגשי. בחלק מהמקרים משלבים גם טיפול תרופתי, אך אין כיום טיפול תרופתי ישיר בבולימיה. אלו הדרכים הטובות ביותר להחלים מההפרעה:

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול קצר, ממוקד, אפקטיבי ומוגבל בזמן, שמתאים גם לטיפול בהפרעות אכילה. באמצעות הטיפול יכול המטופל לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות שמזיקים לו, לערער עליהם, ולהחליף אותם בדפוסים חדשים ובריאים. הטיפול עוזר לו להטמיע בהדרגה את אותם הדפוסים, ומקנה לו כלים להתמודדות בריאה עם רגשות שליליים. טיפול CBT עוזר למטופל לרכוש דפוסי אכילה בריאים ולזהות את אלו שאינם בריאים ומזיקים לו ולבריאותו – ולהימנע מיישומם.

פסיכותרפיה בינאישית (IPT) – טיפול IPT שם דגש משמעותי על היכולות החברתיות ויכולות התקשורת הבינאישית של המטופלים, ויוצא מנקודת הנחה שבעיות בתקשורת וביחסים הבינאישיים או אובדן של אדם קרוב מובילים להתפתחותן של הפרעות נפשיות – כולל הפרעות אכילה. הטיפול מאתר את הבעיה, מפתח ומציע דרכי פעולה להתמודדות איתה ועוזר למטופל לתרגל וליישם אותן בפועל. הטיפול עוזר למטופל לארגן את חייו, לרכוש מיומנויות חברתיות ומיומנויות תקשורת ולפתור סוגיות רגשיות הנובעות ממיומנויות חסרות.

טיפול רגשי משפחתי – בולימיה נרבוזה נפוצה בגיל ההתבגרות, לכן לטיפול משפחתי יש השפעה גדולה כשמדובר בהפרעה זו. הטיפול מערב את ההורים במטרה לעזור למתבגרים להיפטר אחת ולתמיד מדפוסי אכילה מזיקים ולהשיג שליטה מחודשת על חייהם. הטיפול משפר גם את מערכת היחסים בתוך המשפחה, ומעניק לבני המשפחה כלים דרכם יוכלו להתמודד עם ההפרעה ועם השפעתה עליהם ועל בן או בת המשפחה הסובלים ממנה.

טיפול תרופתי – טיפול באמצעות תרופות נוגדות-דיכאון וחרדה ממשפחת ה-SSRI, שמעלות את רמתו של המוליך העצבי סרוטונין, שאחראי על ויסות ועיבוד רגשות ומשפיע על הישנות רגשות ותחושות כמו הנאה, חרדה, דיכאון, תיאבון וכאב. טיפול זה איננו טיפול ישיר בבולימיה, ונהוג להשתמש בו בשילוב עם טיפול רגשי. סרוטונין ידוע ביכולתו לטפל באופן ספציפי בהפרעות אכילה. באפשרות הטיפול התרופתי לשפר את ההרגשה, להפחית את הישנותם של רגשות שליליים ולשפר את מצב-הרוח.

ייעוץ תזונתי / טיפול תזונתי – דיאטנים קליניים יכולים לבנות תוכנית אכילה ותפריט מותאמים אישית, שיעזרו למטופל לרכוש הרגלי אכילה בריאים, להוריד מרמת הרעב ומתדירות הופעת החשקים, ולוודא שהוא מקבל את כל הערכים והמרכיבים התזונתיים להם הוא זקוק בשגרה. חשוב לפתח שגרת אכילה בריאה ויציבה ולהקפיד לשמור עליה ועל המבנה שלה במטרה להחלים מבולימיה ובמטרה לשפר את המצב הבריאותי.

טיפול מקצועי בבולימיה – טיפים להמשך הדרך שלכם

בולימיה היא הפרעת אכילה קשה, שפוגעת בצורות שונות בבריאות הפיסית והנפשית של הסובלים ממנה. הם צורכים כמות אדירה של מזון בפרק זמן קצר מאוד–  לרוב תוך מספר שעות בודדות. לאחר מכן הם מרגישים גועל, חרטה ואשמה, ומרגישים צורך עז לטהר את עצמם באמצעות פעולות היטהרות, כמו הקאה, שימוש בחומרים משלשלים, שימוש בחוקן, פעילות גופנית רבה או צום ממושך.

על מנת להחלים מבולימיה נרבוזה יש לקבל טיפול רגשי פרטני, ולעיתים לשלב אותו גם עם טיפול משפחתי, ובפרט כשמדובר בבולימיה בגיל ההתבגרות. מספר טיפולים רגשיים יעילים בכך, כמו טיפול CBT וטיפול IPT. לעיתים ניתן לשקול להשתמש גם בטיפול תרופתי, ובפרט במקרים הקשים והחמורים יותר של בולימיה קשה. בנוסף לכך חשוב לבנות תפריט מאוזן, לבנות שגרת אכילה מסודרת ולרכוש הרגלי אכילה בריאים באמצעות ייעוץ וטיפול תזונתי הניתן על ידי דיאטנים קליניים.