השמנת יתר

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על השמנת יתר ועודף משקל, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להתחיל לטפל בהשמנת יתר.

השמנת יתר איור

השמנת יתר היא המגפה החדשה של העולם המפותח

העולם המפותח נהנה משפע תרבותי, חברתי, שפע בתחום המזון והפנאי, אך מביא איתו גם תופעות נלוות שליליות הקשורות לחיים המודרניים. בשנים האחרונות עולה במדינות המערב העשירות תופעת השמנת יתר בקרב בוגרים, בני נוער וילדים, ובישראל אנו עדים לעלייה משמעותית בשיעורי ההשמנה. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, חלה עלייה דרמטית בשיעורי השמנת יתר בקרב מבוגרים וילדים והיא מוגדרת מגפה כרונית בתאוצה, שלה נזקים משמעותיים בטווח הקצר והארוך.

השכיחות של השמנה ועודף משקל בקרב ילדים ומתבגרים בגילאי 5 עד 19 שנים עלתה בארבעים השנים האחרונות מ-4% ליותר מ-18% בשנת 2016, והתופעה כוללת היום 6% מהבנות ו־8% מהבנים ונמצאת במגמת עלייה מתמדת.

נתונים מדאיגים על תופעת השמנת יתר בישראל

התופעה המתרחשת ברחבי העולם המערבי לא פוסחת גם על ישראל, ובשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית בשכיחות השמנת יתר בקרב נשים, גברים, בני נוער וילדים. החיים המודרניים והנוחים הביאו איתם לישראל את התופעות שהיו קיימות בארצות הברית כבר קודם, והיום כל אישה רביעית וכל גבר חמישי נמצאים תחת ההגדרה של השמנת יתר. השמנה אינה רק בעיה חיצונית אסתטית, והיא טומנת בחובה גם בעיות בריאותיות, חברתיות ואף נפשיות.

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהתפרסמו ב־2018, בישראל נמצא כי כמחצית מהישראלים סובלים מעודף משקל או מהשמנה. בסקר אחר שפורסם ב־2017 נמצא כי כחמישית מהילדים בישראל בכיתות ז'-י"ב סובלים מעודף משקל וכעשירית מהתלמידים הוגדרו כשמנים. נתונים רשמיים של משרד הבריאות מצביעים על כך ששכיחות ההשמנה בקרב ילדים בישראל היא מהגבוהות ביותר ברחבי העולם המפותח.

הגדרה מקצועית של השמנת יתר ועודף משקל

ישנן כמה מדרגות בהגדרת עודף משקל והשמנת יתר, והדרך המדויקת למדוד השמנה היא במדד מסת גוף BMI (Body Mass Index). מדד זה כולל נוסחה לחישוב הכוללת ערכים שבהם מחשבים את הגובה והמשקל (משקל הגוף בקילוגרמים, מחולק בגובה במטרים בריבוע) ומתקבלת תוצאה שמושווית לטווח.

מתחת ל־18.5 האדם מוגדר בתת משקל, בין 18.5 ל־24.9 האדם מוגדר במשקל תקין, בין 30 ל־34.9 האדם מוגדר כסובל מהשמנת יתר דרגה 1, בין 35 ל־39.9 האדם מוגדר כסובל מהשמנת יתר דרגה 2. ככלל, מסת גוף תקינה לנשים היא 25-22 ואצל גברים 26-23. ערכים גבוהים יותר מצביעים על עודף משקל ועד השמנת יתר והשמנת יתר חולנית.

בקרב ילדים השמנת יתר או עודף משקל נמדדים באחוזונים ובעקומות המשוות אותם לבני גילם ומול מה שצפוי בקרב האוכלוסייה הכללית. לדוגמה: ילדה עם BMI מעל אחוזון 95 לגילה ולמינה מוגדרת כסובלת מהשמנת יתר, כשעודף משקל מוגדר כמדד BMI מעל אחוזון 85 ומתחת לאחוזון 95.

גורמי ההשמנה הינם רבים ומגוונים

להשמנה ישנם גורמים רבים הקשורים לגנטיקה, מטבוליזם, גורמים התנהגותיים, חברתיים ורגשיים. ההשמנה באופן כללי נובעת מאכילה לא מאוזנת אשר בה צורכים יותר קלוריות מאשר שורפים במהלך היום, והעלייה במשקל לא מאחרת להגיע.

השמנה יכולה לנבוע מהפרעות נפשיות, מאכילה רגשית, אכילה כפייתית, דיכאון, חרדות ועוד, כשלצד אלו יש חוסר בפעילות גופנית כמו גם בעיות בריאותיות כמו רמת שומנים גבוהה, סוכר גבוה, לחץ דם גבוה ועוד.

השמנת יתר תמונה

נזקי השמנת יתר אצל גברים ונשים

להשמנת יתר יש השלכות בריאותיות רבות ונמצא שגם תוחלת החיים של מי שסובל מהשמנת יתר קצרה מאשר אלה שמשקלם תקין. הבעיות הבריאותיות כוללות סוכרת, מחלות כלי דם, בעיות לבביות, דלקת פרקים, מחלות כבד, סוגי סרטן שונים, בעיות בשרירים ובשלד, הפרעות שינה, בעיות שינה ועוד.

אבל הבעיות הגופניות הללו אינן היחידות שנגרמות מהשמנת יתר או מעודף משקל. ההשמנה קשורה גם לבעיות רגשיות, פסיכולוגיות, חברתיות, להערכה עצמית נמוכה, לדימוי עצמי נמוך, לדיכאון ולהפרעות נוספות. ההשמנה יכולה לנבוע מבעיות רגשיות אשר האכילה מהווה פיצוי או חוסר שליטה, דבר המחמיר את המצב הנפשי.

הסכנות בהשמנת יתר אצל ילדים ומתבגרים

השמנה בקרב ילדים מהווה סיכון בריאותי להתפתחות מחלות כרוניות ולנזקים בריאותיים בטווח הארוך ולפגיעה באיכות החיים. לצד הנזקים הבריאותיים, להשמנת יתר בקרב ילדים ובני נוער יש השלכות חברתיות ונפשיות העלולות ללוות אותם לאורך שנים. לכן, חשוב למנוע השמנת יתר ואם היא קיימת לטפל בה בהקדם.

דרכי טיפול בהשמנת יתר ועודף משקל

טיפול בהשמנת יתר צריך להיות מותאם באופן פרטני לאדם, למצבו ולגילו. כדי לטפל בהשמנת היתר ובסיבות להתפתחותה, יש להתייחס לצד התזונתי לצד הפן הרגשי ולהתאים תפריט מאוזן וטיפול רגשי. יש מקרים שבהם יוחלט על ניתוח כדי להתמודד עם ההשמנה ולאפשר ירידה במשקל, אך בכל מקרה יהיה צורך לשלב ייעוץ תזונתי לצד טיפול רגשי במטרה למנוע השמנה נוספת ולהבין את הגורמים להשמנה ולאכילת יתר.

טיפול רגשי ממוקד קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול למקד את המחשבות והרגשות המובילים לאכילה ולתופעת לוואי של השמנה, ולהתמודד באופן שונה עם אותן מחשבות, לבודד אותן ולהבין את ההשפעה שלהן על המטופל, ללא בריחה אל האוכל כפיצוי.