בולמוס אכילה

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על הפרעת אכילה בולמוסית, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להפסיק בולמוסי אכילה.

בולמוס אכילה איור

מה זה בולמוס אכילה?

בולמוס אכילה הוא מצב שבו אדם אוכל כמות גדולה של מזון בצורה בלתי נשלטת וללא קשר לרעב. כמעט כל אחד חווה מפעם לפעם חוסר שליטה ואוכל גם כשאינו רעב או שהוא אוכל מאכלים שאינו יכול לעמוד בפניהם ובעקבות זאת חש אשמה. מצבים אלה אינם מצביעים על בעיה, אך כשמדובר על בולמוס אכילה פעם בשבוע לפחות, הכולל כמות מזון גדולה הנאכלת בזמן קצר, ייתכן שמדובר בהפרעת אכילה.

התקף זלילה בדרך כלל כולל כמות גדולה של מזון עתיר קלוריות, הנאכל בפרק זמן של עד שעתיים ונעשה בצנעה ולעיתים בהיחבא. כשמדובר על אכילה רגשית, יש אנשים שיחוו בולמוס אכילה מדי יום, ואחרים ירגישו בהתקף כזה רק אחת לכמה חודשים. האכילה בהתקף זלילה נעשית באופן חסר שליטה ואימפולסיבי, דבר המקשה על האדם לעצור את עצמו.

התופעה הזו שייכת למשפחת הפרעות האכילה שלה כמה סוגים שכיחים:

אנורקסיה נרבוזה – הפרעה המאופיינת בחרדה מפני עלייה במשקל והסובלים ממנה מגיעים לפעמים לתת־משקל ולתת־תזונה באופן המסכן את חייהם. במקרים מסוימים יש צורך לפנות לאשפוז כדי להציל את חייהם של הסובלים מאנורקסיה, בשילוב טיפול רגשי.

בולימיה נרבוזה – אכילה מופרזת במהלך התקפי זלילה בלתי נשלטים, שאחריהם בדרך כלל מתבצעת הקאה כדי "להיפטר" מהמזון ולהיטהר ולא לעלות במשקל. לפעמים יש גם שימוש בחומרים משלשלים במטרה לשמור על המשקל, פעילות גופנית רבה או צום.

אכילה התקפית או אכילת יתר כפייתית – הפרעה המאופיינת באכילת כמויות מזון גדולות בזמן קצר ללא שליטה. אחרי האכילה מופיעות תחושות אשמה, בושה, חרטה ושנאה עצמית. אנשים אלה נוטים להיות בעלי משקל עודף, דבר העלול להוביל לבעיות בריאותיות שונות. לרוב, האנשים הסובלים מבעיה זו מאובחנים כסובלים מהפרעת אכילה בולמוסית (Binge Eating Disorder – BED).

כיצד בולמוסי אכילה משפיעים לרעה על הבריאות שלכם?

הפרעות האכילה השונות נובעות מצרכים רגשיים ומתבטאות בצורות שונות. אכילה רגשית או התקפי זלילה הם סוג של פיצוי על קושי רגשי, לחץ, מצוקה, טראומות עבר, פרפקציוניזם ועוד, שבמהלכם אדם רואה בחוסר השליטה זמן לפריקת עול, להנאה והרגעה.

תחושות אלה של אכילה רגשית יכולות להישאר חבויות זמן רב ולצוץ שוב בזמני משבר וקושי רגשי. גם אם מדובר על תדירות שאינה גבוהה, ההשלכות של בולמוסי אכילה על הבריאות הנפשית והגופנית הן שליליות ומצריכות טיפול.

אילו סיבות גורמות לתופעת בולמוס אכילה רגשית?

בולמוס אכילה רגשית שכיח בעיקר בקרב צעירים – בני נוער ואנשים בשנות העשרים לחייהם, אך יכול ללוות את הסובלים מהתופעה גם בהמשך החיים. הסיבות להופעת בולמוסי אכילה הן דיאטה, קשיים רגשיים, חרדה, לחצים ועוד, ובמקרים שלא מדובר בבולימיה אשר אחריה נפטרים מהמזון שנאכל, התוצאה היא משקל עודף. התופעה מתרחשת לעיתים קרובות ומלווה בתחושות מיאוס עצמי, דימוי עצמי שלילי ואכזבה.

נוטים לחשוב שיש גורם תורשתי לתופעה, שגנים מסוימים יכולים להשפיע על הופעת הפרעת אכילה כמו גם מצוקות אישיות, הפרעות נפשיות אחרות, דימוי גוף שלילי, גורמים חברתיים ולחצים המשפיעים על הרצון להשיג רזון ואסתטיקה בכל מחיר.

בולמוס אכילה תמונה

7 קריטריונים לאבחון הפרעת אכילה בולמוסית (BED)

התנאים שנקבעו לאבחון הפרעת אכילה בולמוסית (BED) עוסקים במספר קריטריונים שנקבעו על ידי אנשי מקצוע בתחום, בהם:

1. אכילת כמות מזון גדולה בזמן קצר עד כדי מלאות מוגזמת
2. חוסר שליטה
3. אכילה ללא קשר לרעב
4. הסתרה של האכילה ושל הכמויות
5. תחושת חרטה וגועל עצמי אחרי האכילה
6. התקפים המתבצעים לפחות אחת לשבוע ללא הקאה
7. פעילות גופנית מוגברת כפיצוי

בולמוסי אכילה - איך מטפלים?

טיפול במצבי בולמוסי אכילה כולל שילוב של מספר תהליכים רגשיים, תזונתיים ולפעמים תרופתיים. אם מדובר במשקל גבוה ובלתי תקין תישקל מעורבות של רופא כדי לסייע בהתמודדות עם ההשלכות הבריאותיות כמו יתר לחץ דם, סוכרת ועוד.

כמו כן, תישקל הפניה לדיאטנית כדי לבנות תפריט מאוזן ולסגל הרגלי אכילה טובים יותר. אך כדי שהטיפול יצליח, יש לברר את הסיבות להפרעה ואת הגורמים הרגשיים המובילים את המטופל להתקפי הזלילה.

טיפול פסיכולוגי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מיועדים לזהות את הטריגרים המובילים להתרחשות בולמוס אכילה ורכישת מיומנויות להתמודד עם התחושות באופן שונה תוך שליטה עצמית.

האם יש תרופות נגד בולמוסי אכילה?

הפרעת אכילה בולמוסית (BED) מאופיינת בקשיים בשליטה העצמית בנוסף להפרעות רגשיות כמו חרדה, דיכאון, פוסט טראומה ועוד, ולכן הטיפול לעיתים כולל שילוב של תרופות יחד עם ייעוץ פסיכולוגי ורגשי.

הטיפול התרופתי הניתן על ידי פסיכיאטר לרוב יכלול תרופות נוגדות דיכאון כדי להפחית את הצורך בפיצוי והנאה מגורמים חיצוניים. לצד אלה יש חשיבות למעורבות המשפחתית בתהליך במטרה להפחית את הצורך בהסתרה ובבושה ולסייע למתמודד עם בולמוס אכילה בשמירה על תזונה מאוזנת.