טיפול בבולימיה

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על טיפול בבולימיה, כולל הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם בולימיה נרבוזה בישראל.

טיפול בבולימיה איור

בולימיה – איך יוצאים מזה?

טיפול בבולימיה מתבסס בראש ובראשונה על טיפול פסיכולוגי-רגשי. ניתן לבחור מבין מספר סוגים של טיפולים פרטניים, ולשלב גם טיפול משפחתי או טיפול קבוצתי. טיפולים אלו עוזרים למטופלים להימנע ממעידות, לזהות טריגרים שמובילים להתקפי אכילה, לשפר את דימוי הגוף והדימוי העצמי, לשפר דפוסי חשיבה והתנהגות, לזהות את הגורם לבולימיה ולסגל דרכים בריאות להתמודדות עם רגשות שליליים.

בנוסף לכך חשוב לפנות גם לייעוץ וטיפול תזונתי, ולבנות תפריט חדש, בריא, מאוזן ומשביע. טיפול זה יעניק להם מסגרת תזונתית, יעזור להם לסגל דפוסי אכילה בריאים, יפחית מכמות החשקים, יעלה את רמת השובע שהם חשים וידאג שהם צורכים בשגרה את כל המרכיבים התזונתיים להם הם זקוקים. אפשרות נוספת לטיפול בבולימיה היא להשתמש בטיפול תרופתי באמצעות אחת מתרופות ה-SSRI, שנמצאו כיעילות בטיפול בהפרעות אכילה, הפרעות חרדה והפרעות מצב-רוח.

שיטות טיפול פסיכולוגי בבולימיה נרבוזה

שורה של טיפולים פסיכולוגיים וטיפולים רגשיים עומדים לרשות אנשים המתמודדים עם בולימיה נרבוזה. אלו העיקריים שבהם:

טיפול פסיכודינאמי – טיפול פסיכולוגי מעמיק, שנעזר בטכניקות כמו יחסי העברה, השלכה, פרשנות, ניתוח חלומות ואסוציאציות חופשיות, במטרה לאתר טראומות, זיכרונות, רגשות, חוויות וקונפליקטים בלתי-מודעים, להציף אותם, לעבד אותם – ולפתור אותם. בבסיס הפרעות אכילה, לרבות בולימיה נרבוזה, עומדות פעמים רבות מצוקות רגשיות המבוססות על אותם תכנים בלתי-מודעים. פתרון של מצוקות אלו עוזר מאוד לטיפול בבולימיה עצמה.

טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) – טיפול קצר ומוגבל בזמן, שעוזר למטופל לווסת רגשות, להתמודד עם רגשות שליליים ללא שיפוטיות ולהימנע מלהגיב לרגשות באמצעות דפוסי התנהגות מזיקים – כמו למשל באמצעות הפרעות אכילה. הטיפול עוזר למטופל לשפר את הדימוי העצמי, להשיג שליטה על חייו, לשפר את איכות חייו ולחיות חיים מלאי סיפוק, איזון ואושר.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול קצר ומוגבל בזמן, שחותר לאתר דפוסי חשיבה והתנהגות מעוותים, שמזיקים למטופל, לערער עליהם – ולהחליף אותם בדפוסים מועילים ובריאים. המטפל או המטפלת מדריכים את המטופל כיצד ליישם את הדפוסים החדשים בפועל ומלווים אותו בכך. הם מעניקים לו גם כלים להתמודדות בריאה עם מצוקות רגשיות ורגשות שליליים.

פסיכותרפיה בינאישית (IPT) – גם טיפול IPT הוא טיפול קצר ומוגבל בזמן. הוא מאתר בעיות חברתיות, בעיות בתקשורת הבינאישית ובעיות במערכות היחסים במטרה לפתור בעיות רגשיות והפרעות נפשיות. הטיפול מאתר את נקודות החולשה, מציע דרכים לעבוד עליהן – ועוזר למטופל ליישם אותן בפועל.

טיפול משפחתי – טיפול שמערב בני משפחה נוספים, ובפרט את ההורים, על מנת להשיג שיפור משמעותי בתהליך הטיפול בבולימיה. טיפול זה יעיל במיוחד כשמדובר בבולימיה נרבוזה בגיל ההתבגרות ובשנות הבגרות המוקדמות. המטפל או המטפלת משפרים את מערכת היחסים בין בני המשפחה, מעניקים כלים לסיוע לבן המשפחה הלוקה בבולימיה ומדריכים כיצד להתמודד עם ההפרעה בבית, כך שהיא תפריע כמה שפחות לכל בני המשפחה.

סוגי טיפול תרופתי וטיפול תזונתי בבולימיה נרבוזה

בחלק מהמקרים משתמשים גם בטיפול תרופתי על מנת לטפל בבולימיה, ובמיוחד במקרים החמורים יותר וכאשר נשקפת סכנה בריאותית משמעותית למטופלים. טיפולים אלו עושים שימוש בתרופות נוגדות-דיכאון ממשפחת ה-SSRI. תרופות אלו מעלות את ריכוזו של המוליך העצבי סרוטונין, שמשפיע באופן ישיר על מצב-הרוח שלנו, ועל רגשות כמו הנאה, דיכאון וחרדה, ונמצא כבעל השפעה חיובית גם על תיאבון וכיעיל בטיפול בהפרעות אכילה.

בנוסף, חשוב להיעזר גם בייעוץ וטיפול תזונתי. יש לפנות לדיאטנים קליניים על מנת לבנות תפריט חדש, מזין, בריא ומשביע, שיצמצם כמה שאפשר את כמות החשקים וירחיב את תחושת השובע. טיפול תזונתי בבולימיה מאפשר למטופלים לשמור על שגרת אכילה יציבה וקבועה ולפתח הרגלי אכילה בריאים. תפריט נכון, הכולל מספיק סיבים תזונתיים, חלבון ושומן בריא, יאפשר להם לשמור על שובע לאורך זמן. הוא יוודא שהגוף שלהם מקבל את כל מה שהוא צריך ולא סובל מחוסרים תזונתיים, כך שהם יוכלו לשפר את הבריאות הגופנית שלהם ולהשלים חוסרים תוך זמן קצר.

טיפול בבולימיה תמונה

איך להפסיק בולימיה על ידי טיפול עצמי באופן טבעי?

ההתמודדות עם הפרעות אכילה, ובפרט עם בולימיה נרבוזה, היא בהחלט מאתגרת. בנוסף לטיפולים הניתנים על ידי אנשי מקצוע, נסו לשנות את ההרגלים ולהחיל שינוי עצמאי באורח החיים כדי להפסיק בולימיה. להלן מספר דוגמאות לשינויים שניתן לעשות:

• בנו לעצמכם שגרת אכילה בריאה, הכוללת תפריט מאוזן – והקפידו עליה. שגרה בעלת מבנה מוגדר וברור עוזרת למנוע מעידות, חשקים והתקפי אכילה.

• זהו את הטריגרים שגורמים לכם לעסוק באופן אובססיבי במראה החיצוני, כמו תמונות במדיה החברתית, המראות בבית והמשקל הביתי.

• זהו את הטריגרים שגורמים לכם להיכנס להתקף אכילה, כמו רגשות שליליים – סטרס, שעמום, חרדה, דיכאון ובדידות. כדאי למצוא דרכים מועילות יותר להתמודד איתם מאשר אכילה, כמו תרגול מדיטציה ומיינדפולנס ופנייה לטיפול רגשי.

• כדאי לערוך כמה שיותר ארוחות משפחתיות. אלו מורידות את הסיכוי להישנות בולמוסי אכילה בלתי-נשלטים, שמתרחשים לרוב לבד ובסתר. ארוחות משפחתיות משפרות את הבונדינג והיחסים בין בני המשפחה, מצמצמות רגשות של סטרס ובדידות ותורמות לרווחה הרגשית.

• אם אתם הורים לילדים או למתבגרים הנמצאים בתהליך טיפול בבולימיה – הוו עבורם מודל לחיקוי. אל תתעסקו יותר מדי בדיאטות ונסו להימנע מהתקפי זלילה. אם תאכלו בריא ותפתחו הרגלי אכילה בריאים, הסיכוי שגם ילדיכם יעשו זאת הוא ללא ספק גדול יותר.

התמודדות עם בולימיה מעידה על מצוקות רגשיות שחשוב לטפל בהן

טיפול בבולימיה נרבוזה מתבסס בראש ובראשונה על טיפול פסיכולוגי-רגשי מסוגים שונים. בולימיה נובעת מקשיי התמודדות עם מצוקות רגשיות ורגשות שליליים, וגם מובילה אליהם, לכן חשוב לרכוש דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות יעילים בכל הקשור לאכילה ולהתמודדות עם רגשות שליליים. הטיפול מעניק למטופל תובנות וכלים חשובים, בהם יוכל להשתמש גם לאחר הטיפול ולכל אורך חייו.

בנוסף לכך חשוב לפנות לדיאטנית קלינית על מנת שתבנה תפריט חדש, מאוזן ומשביע, שיעזור למטופל להרגיש שבע לאורך זמן ולפתח דפוסי אכילה בריאים. במקרים חמורים יותר של בולימיה נרבוזה, אפשר לשקול להשתמש גם בטיפול תרופתי בבולימיה באמצעות אחת מתרופות משפחת ה-SSRI, שמעלות את רמת הסרוטונין, יכולות לשפר את מצב-הרוח ולהוריד מהישנותם של רגשות שליליים כמו חרדה ודיכאון.

אנשי המקצוע הטובים ביותר באבחון ובטיפול בבולימיה נרבוזה בישראל