אכילה בלילה

המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על הפרעת אכילה לילית, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להפסיק התקפי אכילה בלילה.

אכילה בלילה איור

מתי אכילה בלילה נחשבת להפרעת אכילה?

רוב האנשים נוהגים לאכול במשך היום, לישון במהלך הלילה ולאכול שוב למוחרת. יש מקרים שבהם אנו אוכלים גם בשעות הערב המאוחרות והלילה, אולם זה אינו מאפיין התנהלות שגרתית. אך יש מצבים שבהם אנשים נוטים לאכול בשעות שנהוג לישון בהן כמות גדולה של מזון באופן קבוע, דבר הגורר גם עלייה במשקל והפרעות שינה.

בדרך כלל שינה אמורה להיות רצופה והגוף מאותת על השקטה של מערכות הגוף ושל מנגנון הרעב, כך שאנו לא רעבים במהלך הלילה. במקרים שבהם אדם מתעורר בלילה ומוצא את דרכו למטבח לצורך אכילה לילית משמעותית מספר פעמים בשבוע לאורך כמה חודשים, יש מקום לברר האם מדובר בהפרעה.

תסמונת אכילה לילית – מאפיינים נפוצים

אכילה בלילה אינה תופעה חדשה ומדובר בתסמונת המוכרת כבר שנים רבות, אך לאחרונה היא הוגדרה כהפרעת אכילה ולא רק כהפרעת שינה. תסמונת אכילה לילית כוללת מאפיינים של השמנה, הפרעות אכילה והפרעות שינה וכיום נהוג לחלק אותה לכמה סוגים:

הפרעת אכילה הקשורה להפרעת שינה (SRED – Sleep Related Eating Disorders) – גורמת לאנשים ליקיצות במהלך הלילה, אכילה לא מודעת, לפעמים כשהם לא לגמרי ערים ולעיתים הם גם לא יזכרו זאת בבוקר.

הפרעת אכילה לילית (NES – Night Eating Syndrome) – מתרחשת באופן מודע, כשהאדם ער לחלוטין. אנשים הלוקים בהפרעה מתעוררים במהלך הלילה ואוכלים כמות גדולה של מזון באופן חסר שליטה, ולפעמים כמה פעמים בלילה. הלוקים בהפרעת אכילה לילית לרוב הם בעלי משקל עודף ולרוב התופעה קיימת בקרב נשים יותר מאשר גברים. בהגדרות ההפרעה נהוג לחלק את המאפיינים לאנשים הנוהגים לאכול מעט במהלך היום ולאכול את רוב המזון בשעות הערב והלילה, וכאלה שמתעוררים כדי לאכול בלילה. שתי הצורות גורמות לעלייה במשקל, לרגשות אשמה ולהפרעות שינה.

9 סימנים המעידים על קיומה של הפרעת אכילה לילית

להלן מספר סימנים נפוצים של הפרעת אכילה לילית המצריכים בדיקה מקצועית של מומחה באבחון וטיפול בהפרעות אכילה:

1. תיאבון מועט בשעות הבוקר באופן קבוע
2. דכדוך המתגבר בשעות הערב
3. תחושת עצבות, בדידות, קושי ומשברים אישיים
4. אכילה כפיצוי ללא קשר לרעב
5. תיאבון המתגבר בשעות הערב
6. אכילה מודעת בשעות הלילה
7. אכילת מזון רב ועתיר קלוריות בשעות הלילה
8. קושי להירדם ושינה לא רצופה
9. רצף של התופעות הללו במשך שלושה חודשים לפחות וללא קשר לנטילת תרופות או לבעיות נפשיות אחרות

אכילה בלילה תמונה

מהם הגורמים למצבי התקפי אכילה בלילה?

הגורמים להתפתחות התקפי אכילה בלילה יכולים להיות שונים וקשורים למצבי דיכאון, חרדה ועוד. האכילה במקרים אלה מהווה גורם מרגיע, הנאה רגעית וזמן של חוסר שליטה במצבי דכדוך, מתח, קושי ועצב. בשעות הלילה פעמים רבות מתגברות המחשבות ומשתלטים הפחדים, וייתכן שזה הגורם לרצון להשקיט את החרדה באמצעות הרגעה של אכילת מזון רב ועתיר קלוריות.

לצד הפרעות אכילה כמו אנורקסיה נרבוזה ובולימיה נרבוזה, קיימת הכרה בתסמונת אכילה לילית. מחקר מקיף שנעשה בשנים האחרונות בנושא הצביע על כך שמדובר בתופעה נרחבת הכוללת הפרעות שינה והשמנת יתר. נמצא שהסיכון להפרעת אכילה לילית גבוה בקרב אנשים בעלי השמנת יתר, אנשים הסובלים מסוכרת ואנשים עם בעיות נפשיות כמו דיכאון וחרדה.

איך מאבחנים תסמונת אכילה לילית?

האבחנה של תסמונת אכילה לילית מתבצעת על פי מספר קריטריונים הכוללים את תדירות התופעה, המאפיינים שלה ואת משך התופעה. כדי לאבחן את ההפרעה יש כמובן לעשות זאת באופן מקצועי ואישי, לבחון שאין מדובר במצב רפואי גופני או בגורם חיצוני.

דפוס יומי של אכילה רבה בערב ובלילה, התקפי זלילה בלילה לפחות פעמיים בשבוע, חוסר תיאבון בבקרים, נדודי שינה במהלך כמה לילות בשבוע, דכדוך ומצב דיכאוני לקראת שעות הערב, תחושה של מצוקה ולעיתים פגיעה בתפקוד במהלך היום – כל אלה בתקופה של לפחות שלושה חודשים יכולים להצביע על קיומה של הפרעת אכילה לילית.

בולמוס אכילה בלילה – טיפול משולב הוא הפתרון בשבילכם

האכילה המרובה בשעות הלילה גורמת ליקיצות רבות המשפיעות על התפקוד היום־יומי, גורמת לעייפות, לעלייה במשקל ולבעיות בריאותיות וכמובן משפיעה על המצב הנפשי. הסיבות להתרחשות בולמוס אכילה בלילה בדרך כלל נפשיות ולכן כדי לטפל באופן יעיל באנשים הלוקים בתסמונת יש לשלב טיפול רגשי על ידי פסיכולוגים או מטפלים רגשיים, ייתכן שגם טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT), יחד עם ייעוץ ומעקב על ידי דיאטנית. בנוסף לכך, יש לרוב צורך במתן תרופות ממשפחת SSRI לטיפול בדיכאון, תרופות המיועדות להפרעות שינה ומעקב של כל הגורמים עד להחלמה.

חשוב לפנות לטיפול בהתקפי אכילה בלילה כדי לקבל כלים להתמודדות עם החרדות והדיכאון באופן מיטבי וללא פגיעה בשינה ובגוף. באמצעות טיפול משולב אפשר להצליח לחזור לתפקוד תקין ולשינה רצופה, כמו גם לשליטה על צריכת המזון.