המדריך הישראלי להפרעות אכילה » מאמרים
מאמרים בנושא הפרעות אכילה
מאמרים מומלצים בנושא סוגי הפרעות אכילה מאת המדריך הישראלי להפרעות אכילה.
הפרעות אכילה – מאמרים אקדמיים
הפרעות אכילה מתאפיינות בהתנהגויות הקשורות לצריכת מזון ולדימוי עצמי, ולרוב הן מלוות גם בהפרעות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. הפרעות אכילה נפוצות מאוד בעולם המערבי בעיקר בקרב צעירים ובני נוער, אך ללא טיפול ההפרעה יכולה ללוות אותם במשך שנים.
הסיבות להפרעות אכילה יכולות להיות מגוונות, כמו רצון לרזות בכל מחיר עד כדי איבוד שליטה, מצבי מתח ולחץ נפשי, טראומות עבר, דיכאון, חרדה, הערכה עצמית נמוכה ועוד. הסימנים המעידים על בעיה יכולים להיות עלייה משמעותית במשקל או לחלופין ירידה דרסטית ומהירה במשקל ללא שליטה (במקרים של אנורקסיה נרבוזה), הזנחה חיצונית, הימנעות מאכילה עם אנשים ועוד.
עם זאת, לא תמיד ניתן לזהות את הבעיה, כיוון שלפעמים קיים "פיצוי" על אכילת יתר (במקרים של בולימיה נרבוזה), כמו הקאות, נטילת משלשלים או אימוני ספורט רבים. קיימת גם הפרעת אכילה התקפית (BED) הכוללת אכילת מזון רב בזמן קצר בלי יכולת להפסיק, הגוררת עלייה במשקל, תחושות של בושה ואשמה.
כיוון שהפרעות האכילה מקורן בנפש, נדרש סיוע משולב של טיפול רגשי, דיאטנית ולפעמים גם טיפול תרופתי על ידי פסיכיאטר. באתר שלנו, המדריך הישראלי להפרעות אכילה, תמצאו עשרות מאמרים מקצועיים בנושא אבחון וטיפול בבעיות אכילה בקרב ילדים, מתבגרים ומבוגרים.
הפרעות אכילה יכולות להתפתח כבר בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, וגם במהלך שנות הילדות הראשונות. הן עשויות להתבטא בחשש מאכילה ובסלידה ממאכלים רבים. כתוצאה מכך עשוי להיווצר חוסר תזונתי שיפגע בבריאות ובהתפתחות התקינה של הילד.
הפרעות אכילה בילדות פוגעות בהתפתחות הגופנית, הרגשית והחברתית של הילדים ומעכבות את גדילתם. לעיתים קשה לזהותן, בגלל שילדים גם-כך מתנהגים מעט מוזר עם אוכל. אם ישנם סימנים ברורים לקיומה של בעיה – חשוב לבדוק את המצב ולטפל בו בהתאם.
בני נוער עשויים למצוא את עצמם מתעסקים באוכל ובמראה החיצוני שלהם באופן אובססיבי ולפתח דפוסי אכילה והתנהגות שיזיקו להם. הפרעות אכילה משפיעות על הרווחה הרגשית, הבריאות הנפשית והבריאות הפיסית שלהם – והכרחי לעזור להם להתגבר עליהן.
הפרעות אכילה נחשבות לבעיה של ילדים ובני נוער, אך הבעיה קיימת גם בקרב מבוגרים. ישנם מספר סוגים של הפרעות אכילה, שחלקם נראים על פני השטח ואחרים יכולים להיות סמויים. הרקע הוא בדרך כלל רגשי ומבטא תחושות של חרדה, חששות או תסכול.
הפרעות אכילה לסוגיהן הן דפוסי מחשבה והתנהגות הקשורים לאוכל ולמשקל הגוף. הפרעות אכילה מאפיינות צעירות וצעירים בעיקר, וקשורות למצוקה נפשית וקשיים רגשיים, שחלקם מתפתחים במהלך השירות ופעמים רבות עוד לפני הגיוס. ישנם טיפולים שניתנים בצבא או באופן פרטי ומסייעים להתמודד עם התופעה.
הפרעת אכילה שמופיעה במיוחד בקרב ילדים, אך משפיעה גם על אנשים בוגרים יותר, וגורמת לכך שהמתמודדים איתה יגלו חוסר עניין באוכל, יחששו לאכול מזונות רבים, יסכימו לאכול רק מגוון מצומצם מאוד של מזונות ויסבלו מתת-משקל ומפגיעה בריאותית.
התרחשות של בולמוסי אכילה לעיתים קרובות וצריכת כמות גדולה של מזון בזמן קצר ללא יכולת לשלוט בכמות המזון. הפרעת אכילת יתר כפייתית נובעת ממצוקה רגשית ומעוררת מצוקה רגשית בפני עצמה, פוגעת ברווחה האישית ובבריאות הפיסית והנפשית.
אכילה מרובה בפרק זמן קצר, שמגיעה בתגובה להופעת רגשות שליליים, ומטרתה העיקרית היא להשיג הקלה בעוצמתם. ההקלה היא קצרת-טווח, ולאחר האכילה מופיעים רגשות שליליים כמו חרטה, בושה ואשמה. אכילה רגשית מובילה להשמנה ולפגיעה בבריאות.
לילדים עדיין קשה להתמודד עם רגשות שליליים ומצוקה רגשית, ולוקח להם זמן ללמוד כלים יעילים לעשות זאת. בהתחשב בזמינות ובשפע של המזון שנמצא סביבם, לא מפתיע שחלקם עושים זאת על ידי אכילת-יתר של מזונות מתוקים, מנחמים, משמינים ולא בריאים.
הפרעת אכילה שהלוקים בה נוטים לצרוך מזון רב מאוד תוך זמן קצר, ולאחר מכן, בשל רגשות גועל ואשמה שמתעוררים בהם, הם חשים צורך עז לטהר את עצמם באמצעות פעולות היטהרות, כמו הקאה, צום ארוך, שימוש בחוקן ושימוש בחומרים משלשלים.
הפרעה נפשית קשה, שנפוצה במיוחד בקרב נערות בגיל ההתבגרות – אך משפיעה גם על גברים ונשים בגילים שונים. היא מאופיינת בצריכה מועטה ומסוכנת של מזון, בעיסוק אובססיבי ברזון ובדיכוי התיאבון. היא פוגעת בכל מערכות הגוף ויכולה להוביל אף למוות.
טיפול בהפרעות אכילה הוא מורכב משום שלרוב דורש גם איתור של קשיים נפשיים נלווים וכן פתרון התוצאות הפיזיות ההרסניות של ההפרעה. בשל כך, טיפול יעיל בהפרעות אכילה יכלול היבט פסיכולוגי, פסיכיאטרי ותזונתי כדי ליצור תהליך משולב ומקיף.
על מנת להתמודד בהצלחה עם אכילה רגשית, יש להחיל מספר שינויים בהרגלים הקשורים לרכישת וצריכת האוכל. בנוסף, כדאי מאוד לפנות לקבלת טיפול רגשי לשיפור ההתמודדות עם רגשות שליליים ולטיפול תזונתי לצורך התאמת תפריט תזונתי מתאים.
טיפול יעיל בבולימיה נרבוזה מתבסס על שילוב בין טיפול רגשי וטיפול תזונתי, ולפעמים גם על טיפול תרופתי. טיפול רגשי הוא החשוב ביותר, וזאת בשל כך שהוא מעניק למטופל כלים מהותיים וחשובים לשיפור דפוסי חשיבה והתנהגות ושיפור הרווחה הרגשית בהווה ובעתיד.
התהליך הטיפולי באנורקסיה כולל טיפול רגשי וטיפול תזונתי, ולעיתים גם טיפול תרופתי. כאשר ישנה סכנת חיים מיידית, הטיפול מתבצע באמצעות אשפוז מלא או אשפוז יום. בשלבים הראשונים של ההפרעה הטיפול מתבצע בקהילה או במסגרת פרטית.