המדריך הישראלי להפרעות אכילה » התמכרות לאוכל
התמכרות לאוכל
המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על התמכרות למזון, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להתחיל להיגמל מאוכל.
התמכרות למזון: איך מטפלים בה?
האוכל נועד להזין את הגוף שלנו כחלק מההישרדות. בני אדם ובעלי חיים אוכלים כדי להתקיים, וכך זה היה מאז ומתמיד. כשמדובר בבעלי חיים, הנוסחה הזאת של אכילה לצורך קיום עדיין קיימת, אך לגבי בני אדם האוכל שינה את תפקידו ואינו משמש רק להישרדות והזנה.
העידן המודרני הביא איתו שינויים משמעותיים הנוגעים לאופן ייצור המזון, והפך את החיים לקלים יותר באמצעות מכונות וחקלאות מתקדמת, כך שקיים שפע של מזון. אם בעבר היה צריך לעבוד קשה כדי לייצר את המזון ולהכין ארוחה למשפחה, היום הקלות הרבה מאפשרת לנו לרכוש אותו ולשמר אותו, גם בכמויות ובמגוון שלא נועד רק להישרדות.
מהי התמכרות לאוכל?
האכילה הפכה לסוג של בילוי, היא יכולה לשמש כסיבה למפגש, זו הנאה של מגוון וסמל סטטוס של הצלחה, אבל היא גם מקור נוח וזמין לנחמה ובריחה כשמצב הרוח רע, כשבודדים וגם כי אוכל תמיד נמצא ובשפע.
השילוב של זמינות, הנאה ורגשות לא נעימים גורם לתופעה גדלה והולכת בעולם המערבי של התמכרות למזון. התמכרות לאוכל איננה בהכרח הפרעת אכילה, אבל היא גורמת לאנשים להשתמש באוכל לצרכים רגשיים שאינם קשורים לרעב ולתזונה.
האם אתם מכורים לאוכל?
האוכל הוא הנאה, אנשים אוהבים מאכלים מסוימים ולפעמים אוכלים כמות מזון גדולה מכפי הצורך או גדולה ממה שהיו רוצים. זה עדיין לא הופך אותם למכורים לאוכל. אבל כשנוצר דפוס של אכילה כשרע, כשעצובים, כשמתוסכלים, כשמשעמם, כשמרגישים בדידות או פשוט כי הוא זמין – יש סיכוי גדול שאתם סובלים מהתמכרות לאוכל.
לכל אדם יש הרגלים לגבי זמני האכילה – יש אנשים שרעבים בבוקר ואחרים מרגישים רעב רק לקראת הצוהריים. אבל יש גם כאלה שמרגישים צורך לאכול בכל הזדמנות, בכל זמן ולכן לפעמים הם גם עושים זאת בסתר כדי שלא יראו שהם אוכלים כמויות גדולות ולעיתים קרובות.
אנשים אוכלים בדרך כלל עד שהם מרגישים שבעים ואז מפסיקים, אבל יש מי שאוכל כמויות גדולות של מזון גם כשאינו רעב, וגם כשמנגנון השובע מאותת שאין צורך להמשיך וגם לאורך זמן רב במהלך היום.
המחשבה על מה נאכל במהלך היום יכולה להעסיק את רובנו, אך אם העיסוק באוכל תופס חלק גדול מהיום והופך להיות משמעותי ומשתלט על השגרה היומית, ייתכן שיש בעיה של התמכרות לאוכל.
רכישת מזון והכנתו אמורה להיות חלק שגרתי של החיים, אך אם היא הופכת להיות עיסוק משמעותי במהלך היום, אם היא כוללת הוצאה כספית גדולה מעל הצורך הקיומי – זו עלולה להיות התמכרות.
האכילה הרבה, ההתעסקות באוכל ובהפיכתו למפלט יוצרת לרוב גם השמנה, אם כי יש אנשים המווסתים את האכילה הרבה עם עיסוק רב בספורט או שבאופן גנטי הם לא נוטים להשמנה. אלה וגם אלה מגלים שהאוכל והאכילה תופסים חלק גדול מהאנרגיה שלהם ומהעיסוק היומי שלהם וזה יכול להוות מטרד.
המצב הזה יכול לגרום למבוכה, יכול לגרום לאנשים להימנע ממפגשים חברתיים הכוללים ארוחה כיוון שהם יודעים שלא יוכלו לעמוד בפני כמויות האוכל, דבר היוצר בעיה של דימוי עצמי, בושה וחוסר ביטחון בכושר העמידה שלהם.
המעגל הזה של התמכרות לאוכל, הסתגרות ואכילה בסתר של כמויות גדולות פוגע בקשרים החברתיים, דבר שמוביל לתסכול ולאכילה רבה יותר.
מה הסיבות להתמכרות לאכילה?
הסיבות לאכילה שאינה נובעת מצורך קיומי הן רגשיות ונועדו לפצות ולגרום הנאה במקום שבו האדם מתקשה להתמודד עם קושי. האוכל הוא הנאה רגעית והמזון אינו שופט אותם, אך לאחר שהאוכל גרם להרגעה ולהקלה יכולים להתעורר רגשות בושה ותסכול.
הדפוסים האלה יכולים להתפתח עם הזמן ויכולים להיות שריד מדפוס בילדות שבו ההורים הציעו כתשובה לכעס ולתסכול מזון או ממתק כניחום. הילד למד להישען על ההנאה כמזון לצורך התמודדות עם רגשות לא נעימים, וכיוון שהאוכל נגיש וזמין, הוא מיד הופך לתשובה לקושי או לשעמום.
התמכרות לאוכל יכולה לנבוע מחוסר יכולת להתמודד עם טראומות עבר ופנייה למקור הזמין ביותר להנאה וכמנגנון פיצוי – האוכל.
שיטות טיפול גמילה מאוכל
כיוון שהמניעים להתמכרות לאוכל הם רגשיים, הניסיונות לטפל בכך באמצעות דיאטות שונות צפוי לכישלון. לא מדובר על חוסר מודעות לסוגי המזון הדלים בקלוריות, אלא יש צורך להבין את הצורך לפנות לאוכל כדי למצוא נחמה – ולשנות אותו.
כדי שאפשר יהיה להיגמל מהתמכרות לאוכל חשוב לטפל בפן הרגשי באמצעות טיפול פסיכולוגי בהפרעות אכילה שימקד ויפתור את הקשיים הגורמים לאכילה, ולמצוא תחליפים למצבי קושי רגשי.
ישנן שיטות טיפול רגשיות שיכולות לסייע בהתמודדות עם התמכרות למזון הנובעת ממצוקה רגשית ולייצר שגרה שונה ובריאה יותר. בין השיטות היעילות לגמילה מאוכל ניתן לציין טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) המתמקד בדפוסים הגורמים לאדם לפנות לאכילה בעת מצוקה.
זהו טיפול ממוקד לצורך גמילה מאוכל הנותן כלים יעילים לזיהוי הטריגרים המובילים לבריחה לאכילה כמקור פיצוי והנאה. כמו כן, במקביל מומלץ לפנות לייעוץ של תזונאי לגבי התפריט הרצוי, כמות המזון וזמני האכילה.