המדריך הישראלי להפרעות אכילה » אנורקסיה נרבוזה » טיפול באנורקסיה
טיפול באנורקסיה
המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על טיפול באנורקסיה, כולל הדרכים הטובות ביותר להתמודד עם אנורקסיה נרבוזה בישראל.
איך מטפלים בחולי אנורקסיה?
טיפול באנורקסיה כולל רובד של טיפול פסיכולוגי-רגשי, טיפול תזונתי ולעיתים גם טיפול תרופתי. כאשר מדובר בדרגת חומרה גבוהה, ובפרט כאשר המטופלים נמצאים בסכנת חיים מיידית, נהוג לרוב לאשפז אותם בבית חולים או במוסד פסיכיאטרי. האשפוז יכול להיות אשפוז מלא או אשפוז יום. באשפוז יושם דגש ראשוני ועיקרי על הצד התזונתי ועל דאגה שהמטופלים יתאוששו מבחינה תזונתית ובריאותית, ולאחר מכן יושם דגש על הצד הרגשי במטרה לטפל באנורקסיה מהשורש.
כאשר לא מדובר בדרגת חומרה מסכנת חיים, כמו למשל בשלבים הראשונים להתפתחות ההפרעה, ניתן לפנות למטפלים רגשיים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים קליניים על מנת לקבל טיפול רגשי באנורקסיה. קיימים שיטות וסוגים שונים של טיפול רגשי אותם ניתן ליישם במטרה לעזור לחולי אנורקסיה נרבוזה. את הטיפול הרגשי חשוב לשלב גם עם טיפול תזונתי הניתן על ידי דיאטנים קליניים.
במקרים מסוימים נהוג לתת גם טיפול תרופתי באמצעות תרופות נוגדות-דיכאון ו/או תרופות אנטי-פסיכוטיות. טיפול זה איננו פותר את הבעיה המהותית, אלא עוזר בכך שהוא מספק הקלה חלקית מהתסמינים. בנוסף, לטיפול תרופתי באנורקסיה יש השפעה חלקית בלבד כאשר מדובר במטופלים במצב של תת-משקל, מכיוון שגופם אינו יכול לספוג את מלוא החומר התרופתי.
טיפול באנורקסיה נרבוזה באמצעות אשפוז בבית חולים
כאשר המטופלים מצויים בסכנת חיים או במצב של תת-תזונה, נהוג להתחיל באשפוזם. גם אשפוז כפוי, על בסיס בדיקה פסיכיאטרית, נמצא על הפרק במצבי קיצון. האשפוז מתבצע במחלקה להפרעות אכילה או במחלקה לבריאות הנפש של בית החולים או בבית חולים פסיכיאטרי. בחלק מהמקרים מדובר בטיפול אמבולטורי, משמע באשפוז יום, ובחלק מהמקרים מדובר באשפוז מלא.
במסגרת האשפוז המטופלים מקבלים ליווי וטיפול מצד אנשי מקצוע שונים, כמו פסיכולוג קליני, דיאטנית קלינית, פסיכיאטר ועובד סוציאלי. תהליך הטיפול באנורקסיה כולל שלב של טיפול תזונתי ושלב של טיפול רגשי, כאשר לרוב נהוג להתחיל מהשלב התזונתי במידה וקיימת סכנת חיים מיידית, במידה שחלה התדרדרות במצב הבריאותי או במידה והמטופלים מסרבים לאכול. הצוות עשוי להשתמש בהאכלה בכפייה באמצעות זונדה במקרה של סירוב מתמשך לאכול. לאחר שהמטופלים יוצאים מכלל סכנה ומתאזנים מבחינה גופנית, מתחילים את שלב הטיפול הרגשי.
טיפול באנורקסיה ללא אשפוז בעזרת טיפולים רגשיים ופסיכולוגיים
כאשר מדובר בשלבים הראשונים של ההפרעה, וכאשר לא נשקפת באותו השלב סכנת חיים למטופלים, ניתן לגשת לקבל טיפולים רגשיים ופסיכולוגיים מצד אנשי מקצוע פרטיים, כמו פסיכולוגים קליניים, מטפלים רגשיים ועובדים סוציאליים. אלו הם הטיפולים הרלוונטיים כשמדובר בטיפול באנורקסיה ללא אשפוז:
• טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – טיפול נפוץ בין היתר בהפרעות חרדה, הפרעות מצב-רוח והפרעות אכילה. זהו טיפול ממוקד וקצר-מועד, ששואף לאתר דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים ומזיקים, להנחות את המטופלים כיצד לאתגר אותם ולערער עליהם, להיפטר מהם ולהחליף אותם בדפוסים בריאים. במקרה של טיפול באנורקסיה נרבוזה, מדובר בדפוסים הקשורים לדימוי הגוף והדימוי העצמי, לקשר שבין אותם הדימויים לבין המשקל ולדפוסי האכילה המסוכנים שבהם הם נוקטים. הטיפול מעניק למטופלים תובנות וכלים ועוזר להם ליישם אותם בחייהם, לרבות כלים להתמודדות עם מצוקה רגשית.
• טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT) – גם טיפול DBT הוא קצר-מועד וממוקד. טיפול זה עוזר למטופלים לפתח את המודעות העצמית שלהם, להתבונן ברגשות שלהם ללא שיפוט, לשפר את הדימוי העצמי ולהימנע מתגובות שליליות לצורך התמודדות עם מצוקות רגשיות – כמו למשל שימוש בהפרעות אכילה כמנגנון הגנה ושליטה כנגד סוגיה רגשית איתה הם מתמודדים. הטיפול משפר דפוסי התנהגות, משפר את יכולת הוויסות הרגשי, מפחית בתדירות התנהגויות מסכנות-חיים ועוזר למטופלים לחיות חיים של איזון, סיפוק ואושר.
• טיפול באומנות / טיפול בהבעה ויצירה – טיפול שמתאים במיוחד לטיפול בילדים ובבני נוער – אך לא רק. במסגרת הטיפול משתמשת המטפלת באומנות בטכניקות וכלים אומנותיים ויצירתיים, כמו צילום, פיסול, ציור, מוזיקה, תנועה ומחול, פסיכודרמה – ועוד. באמצעותם יכולים המטופלים להביע את עצמם ללא מילים ולאפשר למצוקות רגשיות בלתי-מודעות לעלות על פני השטח. כך המטפלת יכולה להבין טוב יותר עם מה הם מתמודדים ולעזור להם בהתמודדות על מנת לפתור את הבעיה מן השורש. הטיפול מרגיע ומאזן, משפר את המודעות העצמית והדימוי העצמי, משפר יכולות תקשורת, מעניק כלים להתמודדות עם רגשות שליליים ותורם להתמודדות עם סוגיות רגשיות.
• טיפול קבוצתי – טיפול במסגרת קבוצתית מתאים מאוד לטיפול באנורקסיה. בקבוצה לוקחים חלק מספר משתתפים המתמודדים עם הפרעת אכילה. כל אחד מהם מקבל הזדמנויות להביע את עצמו ולבטא את הסוגיות והקשיים איתם הוא מתמודד בשגרה. הקבוצה מעניקה להם מרחב בטוח ואוהב לעשות זאת, ומעניקה להם אמפתיה, סולידריות, הזדהות, הבנה, הכלה ואהבה. במסגרת הקבוצה ניתן ליצור קשרים וחברויות וליהנות מהקשר עם המדריך או המדריכה ומהתובנות והכלים שהם מעניקים להתגברות על ההפרעה.
• טיפול משפחתי – לבני המשפחה הגרעינית, הכוללת הורים, אחים ואחיות, יכולה להיות השפעה גדולה על הטיפול באנורקסיה. סביר להניח שההפרעה משפיעה עליהם בשגרה, והטיפול יעזור גם להם להתמודד איתה. הטיפול ישפר את התקשורת ומערכת היחסים בין המטופלים לבין בני משפחתם ויעזור להם להתגבר על משברים משפחתיים במידה וישנם. הוא יעזור לכל הצדדים להתמודד עם המחלה וידריך את בני המשפחה כיצד לעזור לבן או לבת המשפחה להתגבר על ההפרעה המזיקה.
אילו תרופות ניתנות לצורך טיפול באנורקסיה נרבוזה?
טיפול תרופתי יכול להקל על התסמינים של ההפרעה, והוא יכול לשפר דפוסי חשיבה והתנהגות, אך כנראה שהוא לא יפתור באמת את הבעיה. בשביל לעשות זאת יש לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי-רגשי. טיפול תרופתי באנורקסיה נרבוזה יכול להתבסס על תרופות ממשפחת ה-SSRI, שמעכבות את ספיגתו החוזרת של המוליך העצבי סרוטונין, במטרה להעלות את ריכוזו במרווחים שבין תאי העצב במוח. לסרוטונין יש השפעה ניכרת על מצב-הרוח שלנו והוא עוזר לטפל גם בחרדות ובהפרעות אכילה.
אפשרות נוספת היא להשתמש בתרופות אנטי-פסיכוטיות שיכולות להרגיע את המטופלים ולשפר את בוחן המציאות שלהם, כך שיוכלו לראות את עצמם ואת גופם באופן מדויק ומציאותי יותר. חשוב לדעת שטיפול תרופתי באנורקסיה יעיל רק כשהמטופלים לא מצויים במצב של תת-משקל. במצב זה הגוף שלהם עשוי שלא לספוג את החומר שבתרופות, ולכן הן לא ישפיעו עליהם או שישפיעו רק באופן חלקי.
כיצד תזונה נכונה תורמת לתהליך הטיפול באנורקסיה?
טיפול תזונתי באנורקסיה ניתן על ידי דיאטנים קליניים במטרה לשפר את המצב הגופני, להשיג עליה יציבה במשקל ולהשלים חוסרים תזונתיים שנגרמו כתוצאה ממחלת האנורקסיה. אנשי המקצוע יבנו תפריט מאוזן בהתאמה אישית, וינחו את המטופלים כיצד לפתח הרגלי אכילה בריאים ולהתמיד בהם, כמו למשל הקפדה על כמות טובה ונחוצה של מזון, צריכת מזונות בריאים ממגוון מקורות ואכילת 3 ארוחות בכל יום.
העלייה בצריכת הקלוריות ובצריכת המזון תהיה הדרגתית, כי גופם של המטופלים חלש והתרגל לצרוך כמות קטנה מאוד של מזון. איש או אשת המקצוע יכולים להתאים במידת הצורך גם תוספי מזון.
זכרו כי דרכי הטיפול באנורקסיה משתנות בהתאם לחומרת המצב
כאשר קיים חשש לחיי המטופלים, כאשר הם מסרבים לאכול או כאשר הם הגיעו למצב של תת-משקל או תת-תזונה, הטיפולים עשויים להינתן במסגרת של אשפוז מלא או אשפוז יום בבית חולים או במוסד פסיכיאטרי. במצב שכזה, הדגש הראשוני יושם על הטיפול התזונתי-גופני, במטרה לשפר את המצב הגופני והבריאותי שלהם באופן מיידי, ובשביל למנוע התדרדרות מערכתית ומוות. לאחר מכן יושם דגש על טיפול רגשי באנורקסיה.
כאשר אין חשש לחיי המטופלים, ניתן לטפל באנורקסיה בקהילה ובאמצעות אנשי מקצוע פרטיים. אלו יהיו פסיכולוגים קליניים, דיאטנים קליניים, עובדים סוציאליים, מטפלים רגשיים ופסיכיאטרים. הטיפול באנורקסיה ללא אשפוז יהיה רגשי ותזונתי ולעיתים גם תרופתי. כדאי לשלב טיפול רגשי פרטני עם טיפולים רגשיים בשיטות נוספות, כמו טיפול משפחתי ו/או טיפול קבוצתי, וזאת למען החלת שיפור מקיף, מובהק ונרחב במצב מהר ככל האפשר.