המדריך הישראלי להפרעות אכילה » אנורקסיה נרבוזה
אנורקסיה נרבוזה
המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על אנורקסיה נרבוזה, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר לטפל באנורקסיה קשה.
מה זה אנורקסיה נרבוזה?
אנורקסיה נרבוזה היא הפרעת אכילה והפרעה נפשית קשה, שגורמת למתמודדים איתה להגיע למצב של תת-משקל ולסבול מסיבוכים רפואיים קשים מאוד – ומובילה לעיתים גם למוות. אותם אנשים עוסקים באופן אובססיבי וכפייתי במראה החיצוני שלהם, בקלוריות, בדיאטה, באוכל ובאכילה. הם סובלים מדימוי גוף שלילי מאוד, ולרוב מנותק מהמציאות האובייקטיבית.
אנשים המתמודדים עם אנורקסיה חוששים מאוכל ומהשלכותיו, חוששים להשמין ולא אוהבים להרגיש מלאים. הם אוכלים מעט מאוד ונמנעים מצריכת רוב המזונות. איבוד משקל גורם להם להרגיש טוב יותר עם עצמם, למרות שהם כבר רזים מאוד – רזים יותר מדי. רבים מהסובלים מאנורקסיה נרבוזה גם עוסקים באופן קיצוני בפעילות גופנית במטרה להרזות.
אנורקסיה נפוצה במיוחד בקרב נערות בגיל ההתבגרות, אך יכולה להתפתח גם בקרב גברים ונשים מבוגרות או צעירות יותר. החלמה מאנורקסיה נרבוזה כוללת לעיתים אשפוז מלא או אשפוז יום בבית חולים או במוסד פסיכיאטרי. הטיפולים הנפוצים הם טיפולים פסיכולוגיים-רגשיים שונים, גם פרטניים וגם קבוצתיים ומשפחתיים. בחלק מהמקרים ניתן לתת גם טיפול תרופתי באמצעות תרופות נוגדות-דיכאון ו/או תרופות אנטי-פסיכוטיות.
סימנים לאנורקסיה – 24 תסמינים שיעזרו לכם לזהות שיש בעיה
לאנורקסיה תסמינים התנהגותיים, רגשיים, חברתיים וגופניים. הפגיעה הגופנית והרגשית גדולה מאוד. רשימת הסימנים לאנורקסיה בהחלט ארוכה, וכוללת את הבאים:
1. צריכה מוגבלת וחלקית מאוד של קלוריות
2. דילוג על ארוחות
3. סירוב לאכול
4. הכחשה של תחושת הרעב ואמירת שקרים בנוגע לכמות האוכל הנצרך
5. ירידה במשקל והגעה לתת-משקל מסוכן
6. חשש מעלייה במשקל – גם כשהמשקל נמוך מאוד
7. עיסוק אובססיבי בחישוב קלוריות
8. שקילת הגוף לעיתים קרובות מאוד
9. דימוי גוף שלילי מאוד
10. קישור בין משקל הגוף לדימוי העצמי
11. עיסוק מוגזם באכילה ופיתוח הרגלי אכילה משונים, כמו חיתוך האוכל לחתיכות קטנות
12. הימנעות מצריכת מרבית המזונות
13. פעילות גופנית בתדירות ובעצימות מוקצנת ומוגזמת
14. שימוש בחומרים משלשלים, הקאות ואמצעי טיהור אחרים, בדומה לבולימיה נרבוזה
15. נסיגה חברתית והימנעות מסיטואציות חברתיות
16. קהות רגשית
17. עייפות וחולשה
18. פגיעה במערכת החיסונית
19. אוסטאופורוזיס – דלדול עצם
20. בעיות בשינה
21. בעיות בשיער, בעור ובציפורניים בשל חוסר במרכיבים תזונתיים נחוצים
22. הפסקת המחזור החודשי או מחזור לא סדיר
23. הפרעה בקצב הלב
24. לחץ דם נמוך
גורמים לאנורקסיה – 7 סיבות להתפתחותה בגיל ההתבגרות או בגיל מבוגר
לא ידועה סיבה אחת ספציפית להתפתחות אנורקסיה נרבוזה, ולרוב מדובר בשילוב של מספר גורמים שונים, כולל הגורמים האפשריים הבאים:
1. הפרעות נפשיות קודמות מגדילות את הסיכוי לחלות באנורקסיה, ובמיוחד הפרעות חרדה כמו הפרעת OCD
2. מצוקה רגשית כרונית והופעה מתמשכת של רגשות שליליים כמו דיכאון, בושה, חרדה, חוסר שליטה ורגשות אשמה
3. טראומות נפשיות
4. התעללות מינית או רגשית בילדות
5. דימוי גוף שלילי
6. מודלים חברתיים של הערצת רזון ומבנה גוף רזה או חטוב
7. נטייה גנטית מסוימת גם עשויה להסביר הופעת אנורקסיה נרבוזה, ובמיוחד גנים הקשורים לפרפקציוניזם, ויסות רגשי, התמדה ורגישות
אילו תופעות לוואי מאפיינות מצב של אנורקסיה נרבוזה?
אנורקסיה קשה מובילה לסיבוכים שונים וחמורים, ויכולה להוביל גם למוות, שיכול להתרחש אפילו באופן פתאומי וללא התרעה מוקדמת. להלן מספר סיבוכים אפשריים של אנורקסיה נרבוזה:
• השפעה קשה על הבריאות הנפשית והרווחה הרגשית, שיכולה להוביל גם להתפתחות הפרעות נפשיות נוספות, כמו הפרעות חרדה, הפרעת דיכאון קליני והפרעות אישיות
• הפסקת הווסת אצל נשים
• פגיעה קשה במערכות ואיברי הגוף, כולל מערכת העיכול, מערכת הרבייה, מערכת הלב וכלי הדם, המוח והכליות
• פגיעה במאזן המינרלים והמלחים בגוף
• מחשבות ונטיות אובדניות וניסיונות התאבדות
• מוות
החלמה מאנורקסיה קשה – האם זה בכלל אפשרי?
החלמה מאנורקסיה היא קשה ומאתגרת כמעט כמו מחלת האנורקסיה עצמה. היא מתבססת על שילוב של שיטות וסוגים שונים של טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי, ולעיתים גם אשפוז פסיכיאטרי, כמפורט להלן:
• טיפול פסיכולוגי פרטני – בגלל שהבעיה חמורה, לרוב משתמשים בטיפולים קצרי-מועד ומוגבלים בזמן על מנת לעזור למתמודדים עם אנורקסיה נרבוזה. לשם כך ניתן להשתמש בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), טיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT), טיפול פסיכודינאמי קצר-מועד ובפסיכותרפיה בינאישית (IPT). טיפולים אלו יעסקו באופן ישיר בדפוסי החשיבה וההתנהגות שמנציחים את האנורקסיה ומקבעים אותה, במטרה לעזור למטופל או למטופלת להיפטר מהם ולרכוש במקומם דפוסים בריאים. הטיפול ישאף לעלות את הדימוי העצמי של המטופלים ויעניק להם כלים להתמודדות עם מצוקות רגשיות ורגשות שליליים.
• טיפול רגשי קבוצתי – קבוצת תמיכה היא אופציה מצוינת לטיפול בהפרעות אכילה. באמצעותה יכולים המטופלים להביע את הקשיים איתם הם מתמודדים מבלי לחוות שיפוטיות מהצד השני. במקום זאת הם נהנים מהסולידריות הקבוצתית ומהתמיכה, האהבה והאמפתיה שלהן הם זוכים. הקבוצה גורמת להם להרגיש שהם לא מתמודדים לבד, ובמסגרתה הם יכולים ליצור קשרים חברתיים חדשים. המטפל או המטפלת המדריכים את הקבוצה מעניקים להם כלים יעילים להתמודדות עם רגשות שליליים, לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שליליים ולשיפור הדימוי העצמי.
• טיפול רגשי משפחתי – טיפול יעיל נוסף באנורקסיה. המשפחה שגרה עם האדם שסובל מאנורקסיה נרבוזה יכולה לעזור לו מאוד בהתמודדות עם המחלה – היא רק צריכה לקבל את הכלים לעשות זאת בהצלחה. לשם כך ישנו טיפול משפחתי. הטיפול משפר את היחסים בין בני המשפחה, יכול לפתור משברים משפחתיים, עוזר לכל המעורבים להתמודד עם המחלה ומדריך את בני המשפחה כיצד לעזור לבן או לבת המשפחה להחלים מאנורקסיה.
• אשפוז – בהתאם לחומרת המחלה ודרגת חומרת התסמינים, פעמים רבות נהוג לאשפז את המטופלים למשך תקופה מסוימת בבית חולים או במוסד פסיכיאטרי, וזאת בשל החשש המיידי לחייהם. שם הם זוכים לקבל טיפולים תזונתיים ורגשיים, עם דגש על האכלה ושמירה על תפקוד מערכות הגוף. במקרים שבהם המטופלים מסרבים לאכול, עשויה להתבצע האכלה בכח באמצעות זונדה. האשפוז יכול להיות אשפוז מלא או אשפוז יום, הנקרא גם טיפול אמבולטורי. גם אפשרות של אשפוז בקהילה באה בחשבון.
• טיפול תרופתי – טיפול תרופתי יכול לקדם טיפול באנורקסיה, אך אינו מספיק לבדו. לרוב הוא יעיל רק כאשר המטופלים לא במצב של תת-משקל, שמקשה על ספיגת התרופה בגוף. תרופות נוגדות-דיכאון כמו אלו ממשפחת ה-SSRI יכולות להקל על הסימפטומים ולשפר דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים הקשורים להפרעה. ניתן להשתמש גם בתרופות אנטי פסיכוטיות במטרה להרגיע את המטופלים ולעזור להם לשפר את תפיסת ושיפוט המציאות שלהם.
טיפול מקצועי באנורקסיה בהחלט יכול למנוע מוות מיותר
כאמור, אנורקסיה נרבוזה היא הפרעה נפשית קשה, שיכולה להוביל במקרים מסוימים גם למוות, ובכל מקרה גורמת לבעיות רגשיות ופיזיולוגיות קשות ופוגעת בכל מערכות הגוף. אנשים הסובלים מאנורקסיה אוכלים מעט מאוד ולמעשה חוששים לאכול. הם סובלים מדימוי גוף שלילי מאוד ומנסים לרדת במשקל ללא הרף, למרות הסכנות הבריאותיות שאליהן הם מודעים בחלק מהזמן, וחרף העובדה שהם רזים מאוד ולפעמים גם נמצאים במצב של תת-משקל.
החלמה מאנורקסיה איננה קלה, והיא מאתגרת ומורכבת, אך כמובן אפשרית. לעיתים יש צורך להתאשפז במוסד פסיכיאטרי או בבית חולים לצורך החלת שיפור מיידי ומשמעותי במצב ובשביל למנוע התדרדרות בבריאות וגם מוות. ההחלמה מתבססת על שיטות וסוגים שונים של טיפול פסיכולוגי-רגשי ולעיתים גם על טיפול תרופתי. אסור להזניח את המצב ויש לפעול בהקדם על מנת להחיל שיפור מיידי בכל המישורים. זה נכון במקרה של כל הפרעה, אך נכון במיוחד במקרה של אנורקסיה נרבוזה.