המדריך הישראלי להפרעות אכילה » אכילה איטית
אכילה איטית
המידע הרב שתמצאו במדריך זה כולל כל מה שצריך לדעת על אכילה איטית, כולל גורמים, סימפטומים, השלכות והדרכים הטובות ביותר להתחיל לאכול לאט.
לוקחים פסק זמן כדי לאכול לאט ומונעים בעיות בריאותיות
אתם מוצאים את עצמכם אוכלים תוך כדי עבודה, בעמידה, במהלך נהיגה או בישיבה מול מסך? אתם לא לבד, ולמעשה החיים המודרניים והלחוצים גורמים ללא מעט אנשים לאכול מהר, בלי לקחת פסק זמן לאכילה בנועם ובשלווה.
אכילה מהירה לא מאפשרת ללעוס את המזון היטב, היא יוצרת שלל בעיות עיכול והיא לא מאפשרת למנגנון השובע להספיק לאותת למוח, כך שאנשים אוכלים יותר מכפי שהם צריכים.
בנוסף, אכילה מהירה בכמות רבה מהצורך הגופני לשובע גוררת השמנה לאורך זמן ועלולה לגרום למחלות שונות. לעומת זאת, אכילה איטית יכולה למנוע שלל בעיות בריאותיות ואפילו להביא לירידה במשקל לאורך זמן.
כיצד אכילה איטית ומודעת תורמת להרגשת שובע?
אדם שאוכל לאט יותר אוכל פחות, והסיבה לכך היא שמנגנון השובע בקיבה מאותת למוח שאין צורך להמשיך לאכול. התהליך הזה אורך כעשרים דקות, ולכן התמשכות האכילה האיטית מאפשרת לאותות להגיע ולהביא להרגשת שובע. אם אוכלים מהר, אחרי עשרים דקות כבר מסיימים לאכול כמות גדולה יותר מהצורך הגופני להשבעת הרעב.
אכילה איטית היא לא רק צורך גופני אלא צורך רגשי, וכשלא נותנים לאכילה את הזמן והרוגע, מפספסים את פסק הזמן שהגוף צריך. הצרכים הגופניים הם הראשונים שנדחקים לשוליים כשאנחנו לחוצים, מצויים במתח, בדיכאון או ממהרים.
אנשים שממהרים או נמצאים בסטרס יכולים להגיע לערב ולהיזכר שלא הספיקו לאכול או שאכלו משהו תוך כדי הפעילות היומית אבל לא ישבו לאכול, לא עצרו לארוחה. לפעמים אדם בסטרס ולא מצליח לאכול, בזה קשה להתערב, אך בשגרה היום־יומית חשוב לא לפתח דפוס כזה ולא להתרגל לוותר על ההפסקה.
למה כדאי לכם לאכול לאט ולהתענג על כל ביס?
אנשים שמתענגים על כל ביס נהנים מהטעם ומלעיסה איטית, מאפשרים למערכת העיכול לעבוד טוב יותר ולא יוצרים גזים, נפיחות וכאבי בטן. לאורך זמן יש גם עלייה בכמות הורמוני השובע, שמביאה לתחושה מהירה וגדולה יותר של מלאות.
מדוע אכילה איטית טובה לבריאות?
1. אכילה מהירה נמצאה במחקרים רבים כגורמת לעלייה במשקל ולבעיות בריאותיות.
2. באכילה איטית מאפשרים לחוש הטעם לעבוד, נהנים מהמרקם ומהאוכל ומרגישים את תחושת השובע, שגורמת לאכילת כמות מזון קטנה יותר.
3. כשאוכלים מהר לועסים פחות, והמזון נכנס לקיבה כשהוא בחתיכות גדולות יותר ולכן פעולת הקיבה מאומצת יותר. כשאנו לועסים את המזון אנו מקלים על פעולת מערכת העיכול, שכן כבר בלעיסה משתחררים אנזימים המפרקים את המזון עוד לפני הבליעה ובכך מסייעים לעיכול.
4. לאכילה איטית יש גם אפקט במחשבה, כשאנו מבינים שעשינו הפסקה לארוחה. אם אנו אוכלים תוך כדי מטלות אחרות ולא מניחים למוח להבין שאכלנו, ייתכן שנהיה רעבים מוקדם מהצורך האמיתי של הגוף. הרבה אנשים שאומרים שהם אוכלים מהר ותוך כדי ביצוע משימות אחרות מדווחים שהם לא מרגישים שאכלו ושהם כל הזמן רעבים. זה גורם להם לאכול לעיתים קרובות ולא להרגיש שובע.
5. אנשים שאוכלים לאט אוכלים פחות. זו דרך טובה לשמור על משקל תקין.
איך תרגילו את עצמכם לאכול לאט?
כדי לאכול לאט חשוב לפנות זמן לארוחות ולהקדיש תשומת לב למזון שאנו אוכלים.
• הימנעו מאכילה בעמידה או תוך כדי פעולה אחרת. אל תצפו בטלוויזיה תוך כדי האכילה, אל תקראו ואל תדברו בטלפון במהלך הארוחה. אל תתפתו לקחת את הטלפון איתכם לארוחה ולאכול תוך כדי משחק או קריאת הודעות, כי למכשירים האלה יש יכולת לשאוב זמן וקשב ואתם לא תשימו לב למה שאתם מכניסים לפה.
• הקפידו ללעוס את המזון לאט וביסודיות. תיהנו מהטעם ומהמרקם של האוכל. אם אתם חוששים שבזמן אמת לא תזכרו ללעוס לאט, שימו לעצמכם תזכורת כלשהי או סימן באזור המטבח או במקום שאתם נוהגים לאכול.
• הניחו את כלי האוכל מידכם מדי פעם כדי ליצור הפסקה יזומה של הכנסת המזון לפה.
• נסו להאריך את משך זמן הארוחה כך שתהיה לפחות 20 דקות.
• נסו לא להגיע לארוחות כשאתם רעבים מאוד ומתקשים לשלוט בצורך לאכול הרבה ומהר. אם אתם יודעים שיש פרק זמן ארוך בין הארוחות, קחו איתכם פרי, ירק או כריך קטן כדי שתוכלו לנשנש כשאתם רעבים.
• הניחו בצלחת שלכם סוגי מאכלים שמצריכים לעיסה רבה, ירקות, עלים וסיבים, שמצריכים מאמץ גדול יותר וזמן מאשר פרוסת עוגה, שאחריה תרגישו צורך לקחת עוד אחת.
• השתדלו לא להגיע לארוחות כשאתם עצבנים, כועסים, חסרי סבלנות. ארוחה איטית מצריכה מצב רוח רגוע כדי להצליח לשלוט בקצב האכילה.
• השתמשו יותר בסכין ובמזלג. נכון שרובכם עושים זאת, אך הכוונה היא לחתוך את המזון לחתיכות קטנות יותר וכך לאכול כמויות קטנות ולהאריך את זמן הארוחה.
• הקפידו לאכול על צלחת ולא מהיד. אכילה מהיד גורמת לאכילה מהירה, כיוון שלא נוח להחזיק את המזון ביד והנטייה היא להיפטר ממנו מהר אל תוך הפה. גם אם זה מזון שאפשר לאכול ביד, הניחו אותו על הצלחת, ואם אפשר נסו לאכול אותו באמצעות סכין ומזלג. הפעולה הזו אולי תיראה לכם ולסביבה מוזרה במקצת, אבל הרווח לבריאותכם יהיה גדול.